U Francuskoj danas štrajk u saobraćaju u sklopu protesta protiv penzione reforme

U cijelom zračnom saobraćaju biće otkazano oko 30 posto letova pretežno regionalnih.

Sindikati i građani se protive pomjeranju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine (EPA)

U Francuskoj će danas biti poremećen saobraćaj, posebno zračni, u sklopu protesta u zemlji protiv penzione reforme, vodeće mjere drugog predsjedničkog mandata Emmanuela Macrona.

Ministar saobraćaja Clement Beaune izjavio je da ipak ne treba očekivati “crni dan” u javnom prevozu.

Na pariškom aerodromu Orly biće 20 posto manje letova, rekao je Bon i dodao da će poremećaj u saobraćaju vjerovatno biti manji u odnosu na prethodne dane protesta, koji su počeli početkom godine.

Francuska željeznica (SNCF) je saopštila da je štrajk u tom sektoru započet 7. marta na poziv sindikata i da je prethodnih dana bilo otkazano i do 80 posto brzih vozova (TGV). Za danas se ne zna u kakvom intenzitetu će saobraćati željeznica, inače omiljeno prevozno sredstvo Francuza kroz zemlju.

Pomjeranje starosne granice

U cijelom zračnom saobraćaju biće otkazano oko 30 posto letova pretežno regionalnih.

Francuski sindikati su već organizovali sedmodnevnu akciju i mobilisali nekoliko stotina hiljada Francuza, u pokušaju da natjeraju vladu da odustane od reforme penzija.

Sindikati i građani najviše se protive pomjeranju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Francuske vlasti za sada nisu reagovale i prijedlog zakona o reformi trenutno je u parlamentu i konačna odluka o njegovom usvajanju se uskoro očekuje. Prijedlog je usvojen u gornjem Domu, Senatu, i sada slijedi rasprava parlamentarne komisije koju čine predstavnici oba doma.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada