Slovenija u borbi protiv verbalnog nasilja nad ženama

Čelnicu nevladine organizacije koja se bori za ravnopravnost spolova verbalno je napao muškarac, što je potaknulo lavinu osuda u Sloveniji.

Slovenski premijer Robert Golob oštro je osudio napad na direktoricu nevladine organizacije Instituta 8. mart Niku Kovač (EPA)

Slovenski premijer Robert Golob oštro je osudio napad na direktoricu nevladine organizacije Instituta 8. mart Niku Kovač, ocijenivši da je napad na nju rezultat govora mržnje koji aktivno promoviše verbalno i fizičko nasilje nad ženama.

Golob je za petak najavio sastanak vladinog strateškog vijeća za suzbijanje govora mržnje ponudivši čelnici ove organizacije predsjedavanje vijećem, prenijela je slovenska agencija STA.

Čelnicu nevladine organizacije koja se bori za ravnopravnost spolova u ponedjeljak je na ljubljanskom području verbalno napao muškarac. Kako navodi STA, policija još prikuplja informacije i utvrđuje sve okolnosti događaja.

Slovenski premijer upozorio je da je verbalno i fizičko nasilje nad ženama postalo rašireno, ocijenivši da bi se i političari “trebali zapitati je li im doista primjereno sudjelovati u tome”.

Mjere za ograničavanje govora mržnje

Golob je na prvi sastanak strateškog vijeća za suzbijanje govora mržnje pozvao predstavnike nadležnih ministarstava, nevladinih organizacija i pojedince, prenosi Hina.

Oštrim Golobovim osudama govora mržnje pridružili su se i predsjednica Socijalnih demokrata Tanja Fajon te šef kluba zastupnika Ljevice Matej T. Vatovec, stranaka koje uz Golobov Pokret slobode čini slovensku vladajuću koaliciju.

Fajon je pozvala na apstinenciju od komentara mržnje i uvreda na račun žena te na hitnu garanciju ravnopravnosti spolova, dok je Vatovec pozdravio početak rada sa grupom koja će pripremiti mjere za ograničavanje govora mržnje.

Čelnica nevladine organizacije Nika Kovač objavila je u ponedjeljak na Facebooku da se našla na udaru verbalnog napada muškarca atletske građe koji je zasuo uvredama i fizički zaprijetio, nakon čega je podnijela krivičnu prijavu.

Izvor: Agencije