Saudijska Arabija najavila moguća ulaganja u Iranu

Ministar finansija Saudijske Arabije Mohammed Al-Jadaan kaže da bi se ulaganja u Iran mogla dogoditi brzo, nakon nedavnog sporazuma između dviju zemalja.

Rijad i Teheran su pristali ponovno aktivirati sporazume o saradnji i sigurnosti potpisane 1998. i 2001. godine (Reuters)

Ministar finansija Saudijske Arabije Mohammed Al-Jadaan izjavio je u srijedu da bi se ulaganja te zemlje u Iran mogla dogoditi brzo, posebno nakon nedavnog sporazuma između dviju zemalja.

Vlasti Irana i Saudijske Arabije dogovorile su se prošle sedmice u Kini da obnove odnose nakon višegodišnje blokade, prenosi Anadolija.

“Saudijska ulaganja imaju priliku u Iranu“, rekao je Jadaan na foruma o međunarodnom finansijskom sektoru državnog fonda Saudijske Arabije, ističući da ne vidi nikakve probleme u pokretanju takvih ulaganja.

Nema prepreke za normalizaciju odnosa

Kazao je da je Rijad posvećen svim obavezama preuzetim u sporazumu s Teheranom te dodao da su čelnici dviju zemalja jasno poručili da je regija stabilna i sposobna osigurati ulaganja i prosperitet.

“Iran je naš susjed i ostat će to još stotinama godina. Ne vidim nikakve prepreke za normalizaciju naših odnosa, posebno u području investicija i ekonomskog razvoja“, rekao je Jadaam.

Od kako su Sjedinjene Američke Države obnovile sankcije protiv Irana prije sedam godina, Teheran je imao pad tempa stranih ulaganja, što je negativno utjecalo na njegovu proizvodnju nafte, prirodnog plina i derivata.

Izvor: Agencije