Putin ulogu Ukrajine u eksplozijama Sjevernog toka nazvao ‘glupošću’

Ruski predsjednik odbacuje teoriju da su ‘proukrajinske grupe’ izvršile sabotažu plinovoda i opisuje Njemačku kao ‘okupiranu’ od Sjedinjenih Američkih Država.

Septembarske eksplozije koje su pogodile plinovode Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 onesposobile su ih i uzrokovale značajno curenje plina metana (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je kao “čistu besmislicu” tvrdnje da bi Ukrajinci mogli stajati iza eksplozija koje su onesposobile plinovode Sjevernog toka, sugerirajući da su Sjedinjene Američke Države, možda, odgovorne.

Ruski je čelnik u utorak inzistirao da je SAD prošle godine imao motiv izvesti napad u Baltičkom moru, rekavši da želi zaustaviti opskrbu Evrope jeftinim ruskim prirodnim plinom i opskrbiti Stari kontinent skupljim ukapljenim prirodnim plinom.

“Ko je zainteresiran? Teoretski, SAD je zainteresiran da zaustavi isporuku ruske energije na evropsko tržište i isporuči vlastitu”, rekao je Putin u intervjuu.

“Ovakvu eksploziju, tako snažnu i na tolikoj dubini, mogli su izvesti samo stručnjaci iza kojih stoji cijeli potencijal države koja ima relevantne tehnologije”, dodao je.

Putin je govorio nakon što su The New York Times, The Washington Post i njemački mediji prošle sedmice objavili priče, citirajući neidentificirane američke i druge dužnosnike koji su rekli da postoje dokazi da je Ukrajina – ili barem “proukrajinske grupe” – možda odgovorna za eksplozije.

Tajanstvena jahta i šestero ‘osumnjičenih’

Ukrajinska vlada odbacila je umiješanost.

Njemačke novine Die Zeit i njemačke javne televizije ARD i SWR objavili su da istražitelji vjeruju da je pet muškaraca i žena koristilo jahtu koju je unajmila kompanija u ukrajinskom vlasništvu u Poljskoj da izvedu napad.

Njemački savezni tužitelji potvrdili su da je brod pretražen u januaru, ali nisu potvrdili prijavljene nalaze.

Kremlj je prošle sedmice opisao tvrdnje o ukrajinskoj umiješanosti u eksplozije kao dio zataškavanja od Zapada.

Putin je rekao da su eksplozije izvedene na “državnom nivou” i odbacio kao “potpunu besmislicu” sugestije da je odgovorna autonomna proukrajinska grupa.

Njemački odgovor na eksplozije pokazao je da je zemlja ostala “okupirana” i nesposobna djelovati samostalno, desetljećima nakon predaje na kraju Drugog svjetskog rata, kazao je Putin.

“Njemačka nikada nije bila potpuno suverena država”, citirale su ruske novinske agencije riječi ruskog čelnika za državni TV-kanal Rossiya-1.

‘Operacija pod lažnom zastavom da se okrivi Ukrajina’

“Sovjetski Savez je u jednom trenutku povukao svoje snage i okončao ono što je predstavljalo okupaciju zemlje. Ali to, kao što je poznato, nije bio slučaj s Amerikancima. Oni nastavljaju okupaciju Njemačke.”

Cjevovodi Sjeverni tok trebali su dovesti ruski plin u Njemačku, iako je od invazije Moskve na Ukrajinu prije godinu dana Berlin poduzeo korake kako bi smanjio oslanjanje na ruske ugljikovodike.

Čelnici u Berlinu bili su oprezni u raspodjeli krivice za eksplozije, a ministar odbrane Boris Pistorius rekao je prošle sedmice da su eksplozije mogle biti “operacija pod lažnom zastavom da se okrivi Ukrajina”.

Putin je, također, izlio prezir na evropske čelnike jer su šutjeli o incidentu, rekavši da njihov stav odražava ono što je opisao kao potčinjenu poziciju Evrope u odnosima sa SAD-om.

“Evropljani su izgubili gen nezavisnosti, suvereniteta i nacionalnog interesa”, kazao je Putin uz smiješak.

“Što ih Amerikanci više udaraju po nosu ili po vrhu glave, oni se niže saginju i šire se smiješe.”

Washington optužuje Rusiju, Moskva okrivila SAD i Veliku Britaniju

Septembarske eksplozije koje su pogodile plinovode Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 onesposobile su ih i uzrokovale značajno curenje plina metana.

Curenje u Baltičkom moru dovelo je do vjerovatno najvećeg pojedinačnog ispuštanja metana koji šteti klimi, ikada zabilježenog, objavio je Program Ujedinjenih naroda za okoliš.

Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, rekle su kako vjeruju da su eksplozije bile namjeran čin, ali su odbile reći ko je za njih odgovoran.

Američki dužnosnici isprva su sugerirali da je kriva, možda, Rusija.

Rusija je okrivila SAD i Veliku Britaniju.

Istrage evropskih zemalja, uključujući Dansku kroz čije vode prolazi plinovod i Njemačku tek trebaju dati konačne rezultate.

Putin je izrazio žaljenje što je Rusiji uskraćen pristup materijalima istrage.

Dodao je da je ruski plinski div Gazprom poslao brod da provjeri morsko dno u blizini eksplozije i uočio nešto što je izgledalo kao antena u blizini spoja između cijevi oko 30 kilometara (16 nautičkih milja) od mjesta eksplozije.

Bijela kuća: Hershovi navodi ‘krajnje lažni i potpuna fikcija’

Putin je naveo da je antena mogla biti postavljena na morsko dno kako bi aktivirala drugu eksplozivnu napravu koja nije detonirala iz razloga koji ostaje nerazjašnjen.

Dodao je da Rusija očekuje da danske vlasti formiraju zajednički tim koji će temeljito provjeriti to područje.

U prošlomjesečnom postu na blogu, dobitnik Pulitzerove nagrade, istraživački novinar Seymour Hersh, citirao je neimenovani izvor s “direktnim znanjem o operativnom planiranju”, koji je kazao da su operaciju dizanja u zrak cjevovoda izveli američka vojska i Centralna obavještajna agencija (CIA), uz direktno odobrenje američkog predsjednika Joea Bidena.

Bijela kuća odbacila je Hershove navode kao “krajnje lažne i potpunu fikciju”.

Izvor: Al Jazeera