Prijestolonasljednica Španije ove godine počinje vojnu obuku

Princeza će se godinu dana školovati u vojsci na Generalnoj vojnoj akademiji u Saragosi, zatim još jednu u mornarici i na kraju godinu dana u avijaciji.

Kćerka sadašnjeg kralja Španije, Felipea VI, napunit će 18 godina u oktobru (Real Madrid C.F. / YouTube)

Princeza Leonor, nasljednica španskog prijestolja i budući komandant vojske, počet će trogodišnju vojnu obuku u septembru, saopćila je Vlada Španije, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Kćerka sadašnjeg kralja Španije, Felipea VI, napunit će 18 godina u oktobru.

Kraljevska porodica je donijela odluku da ona „treba proći vojnu obuku, kao Njeno Kraljevsko visočanstvo i kao što je uobičajeno u drugim parlamentarnim monarhijama”, izjavila je ministrica odbrane Margarita Robles novinarima poslije sjednice Vlade.

Vlada je usvojila dekret o obuci i vojnoj karijeri princeze od Asturije. Ministrica odbrane je rekla kako će obuka početi u septembru, kada buduća šefica države završi srednju školu u Velsu.

Staza aktuelnog kralja

Princeza će se godinu dana školovati u vojsci na Generalnoj vojnoj akademiji u Saragosi, zatim još jednu u mornarici i na kraju godinu dana u avijaciji.

Leonor je pozvana da postane prva žena na čelu vojske u Španiji. Ako princeza bude krenula istim putem kao i njen otac, kasnije će studirati na španskom univerzitetu – Felipe VI je diplomirao pravo na Univerzitetu u Madridu.

Princeza bi zatim trebala magistrirati u inostranstvu, jer je njen otac studirao međunarodne odnose na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada