Newsweek: Kako bi Putin mogao postupiti ako Rusija izgubi rat u Ukrajini

Stručnjak za postkomunističku transformaciju Istočne Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza na Univerzitetu Oxford donosi tri moguća scenarija za poraz Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin (Reuters)

Na početku ruske invazije na Ukrajinu prošle godine Kremlj se nadao da će zauzeti glavni grad Kijev za svega nekoliko dana. Više od godinu dana kasnije, ratu se izgleda ne nazire kraj, dok Moskva ne odustaje od svojih napora da preuzme kontrolu nad cijelim područjem istočnog Donbasa.

U tom kontekstu, izvještaj američkog časopisa Newsweek skreće pažnju na to da je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nagovijestio u ponedjeljak da su šanse za pobjedu Rusije u Ukrajini sve manje, rekavši da se ciljevi ruskog vođe sada mogu postići samo vojnim sredstvima, a ne mirovnim pregovorima.

Ako Putin ne uspije dobiti rat pod uvjetima koje je preferirao, mogao bi na kraju biti prisiljen odstupiti s mjesta ruskog čelnika, rekao je za Newsweek Boris Bondarev, bivši ruski diplomat koji je javno podnio ostavku zbog invazije na Ukrajinu prošle godine, navodi urednica časopisa Isabel Van Brugen u tom kontekstu.

“Putin se može zamijeniti. On nije superheroj. On nema nikakve supermoći. On je samo obični diktator”, rekao je Bondarev koji je bio stručnjak za kontrolu naoružanja u ruskoj diplomatskoj misiji u Ženevi u maju 2022. godine.

“Ako pogledamo historiju, vidjet ćemo da su takvi diktatori s vremena na vrijeme bili smijenjeni. Dakle, ako izgube rat, a nisu mogli zadovoljiti potrebe svojih pristalica, obično pribjegavaju odlasku”, rekao je.

Tri scenarija

Isabel Van Brugen je predstavila tri moguća scenarija za poraz Rusije, koje je spomenuo Vlad Mykhnenko, stručnjak za postkomunističku transformaciju Istočne Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza na Univerzitetu Oxford.

Prvi scenarij: haotično povlačenje zbog “razorne ukrajinske ofanzive na jednom ili više frontova”, uključivalo bi “ogromnu paniku među 600.000 ruskih doseljenika na Krimu nakon aneksije 2014. i ruskih kolaboracionista u Donbasu, koji će pokušati pobjeći”. To bi rezultiralo ”brzim kolapsom na prvim linijama”.

Drugi scenarij: da Rusija pribjegne povlačenju iz borbi slično onome što se dogodilo u Prvom svjetskom ratu, odnosno “slično kolapsu ruske vojske 1916-1917”.

Što se tiče trećeg scenarija, Mykhnenko kaže da bi rat u Ukrajini mogao potrajati još dvije godine, dok će se nezadovoljstvo u Rusiji povećavati. Doći će do polaganog ruskog povlačenje na nekim mjestima i zadržavanja trupa na prvim linijama u drugim oblastima.

Za razliku od prva dva scenarija, ovo je scenarij u kojem Putin ima najveće mogućnosti za manevrisanje, a time i zadržavanja svoje prisutnosti, dodao je Mykhnenko.

Newsweek na kraju teksta podsjeća na riječi Bondareva kako Putinu ne treba pružiti nikakvu priliku da ono što se dogodilo u Ukrajini prezentira kao “pobjedu”, nego ga treba, kako je rekao, “poniziti”.

Newsweek navodi da je kontaktirao Rusko ministarstvo vanjskih poslova za komentar u vezi s ovim pitanjem, ali da nije dobio odgovor.

Izvor: Agencije