Muslimani u SAD-u pozivaju na globalnu borbu protiv islamofobije

Ujedinjeni narodi su 15. mart proglasili Međunarodnim danom borbe protiv islamofobije, s ciljem poduzimanja ‘konkretnih mjera u suočavanju s rastućom mržnjom, diskriminacijom i nasiljem nad muslimanima’.

Borba protiv islamofobije zahtijeva mnogo rada diljem svijeta (AP)

Ujedinjeni narodi su 15. mart proglasili Međunarodnim danom borbe protiv islamofobije, s ciljem poduzimanja “konkretnih mjera u suočavanju s rastućom mržnjom, diskriminacijom i nasiljem nad muslimanima”.

“To mi govori da imamo veliki problem kada je UN istupio i priznao da je islamofobija globalno pitanje i da se protiv toga govori “, rekao je  za Anadoliju Heisam Galyon, član Islamskog društva teksaške regije Greater Houston.

Istakao je kako je jedini način rješavanja islamofobije da se poruka prenese svijetu, što je upravo ono što UN radi.

“Moramo razgovarati o tome. Ne možete riješiti problem ako to pitanje ne pokrenete”, poručio je.

Iako je Galyon priznao da je diskriminacija muslimana vjekovni problem, istakao je da je rasprostranjenost islamofobije u SAD-u izašla na vidjelo odmah nakon napada na New York i Washington 11. septembra 2001. godine.

‘Netrpeljivost i predrasude samo zbog vjere’

“Vidjeli su nas kao teroriste, kao [bivšeg čelnike mreže Al-Kaida] Osamu bin Ladena. To je nanijelo veliku štetu muslimanima u SAD-u. Ljudi koji su imali neutralno mišljenje o islamu odjednom su razvili negativne stavove o njima, baš kao nakon Pearl Harbora u Drugom svjetskom ratu, kada je SAD stvorio logore za interniranje i diskriminaciju japanske zajednice koja živi u Americi”, kazao je Galyon.

Proglašivši 15. mart Međunarodnim danom borbe protiv islamofobije prošle godine, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da se gotovo dvije milijarde muslimana širom svijeta “suočava s netrpeljivostima i predrasudama samo zbog svoje vjere” i da muslimanke trpe “trostruku diskriminaciju” zbog svog spola, etničke pripadnosti i vjere.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Csaba Korosi je, također, napomenuo da je “islamofobija ukorijenjena u ksenofobiji, odnosno strahu od stranaca, koji se ogleda u diskriminatornim praksama, zabranama putovanja, govoru mržnje, maltretiranju drugih ljudi” te pozvao zemlje da podrže slobodu religije i poduzmu mjere protiv mržnje.

“Svi mi nosimo odgovornost da osporimo islamofobiju ili bilo koju sličnu pojavu, prozovemo nepravdu i osudimo diskriminaciju zasnovanu na vjeri ili uvjerenju”, kazao je Korosi.

UN je saopćio da se sve zemlje “moraju suočiti s netrpeljivošću gdje god i kad god”, uključujući borbu protiv govora mržnje na internetu.

Dodaju da sarađuju s vladama, regulatorima, medijima i tehnološkim kompanijama na zaštiti.

“To je veliko pitanje. To je međunarodno pitanje. I drago mi je što UN to prepoznaje”, rekao je Munir Ibrahim, bivši predsjednik indijskog muslimanskog udruženja Great Houstona.

Edukacija o toleranciji, razumijevanju i ljubaznosti

Ibrahim je za Anadoliju kazao da, iako islamofobija u SAD-u trenutno nije na ekstremnom nivou, prije više od dva desetljeća nakon 11. septembra je bila.

Rekao je da su “diskriminacija i otuđenje muslimana i dalje društveni problemi”, koje treba rješavati.

“Kleknuti, moliti i nositi hidžab postali su simboli predrasuda širom svijeta, a ne samo u SAD-u”, kazao je Ibrahim, dodavši da islamofobija pogađa muslimane u svim zemljama, od Evrope preko Rusije do Indije i Kine.

Ibrahim je naglasio da je “najbolji način” borbe protiv islamofobije rasvjetljavanje problema i edukacija javnosti o toleranciji, razumijevanju i ljubaznosti.

“Neka ovaj međunarodni dan bude katalizator. O borbi protiv islamofobije i diskriminacije treba se govoriti svakodnevno”, rekao je.

Ibrahim, međutim, smatra da je tolerancija dvosmjerna ulica, rekavši da koliko god nemuslimani moraju razumjeti tuđu vjeru i drugačiji način života, isto tako muslimani moraju učiniti svoj dio posla kako bi bili tolerantni prema drugim religijama i njihovim običajima.

“U Houstonu su muslimani uradili dobru stvar prihvatajući sve zajednice i religije. Svi smo mi isti. Možemo se moliti drugačije. Možemo različito obožavati. Ali, i dalje smo svi isti”, kazao je.

Imajući to u vidu, Ibrahim vjeruje da je islamofobija i dalje glavna briga s kojom se suočavaju SAD i ostatak svijeta.

“Vjerujem da je 99 posto muslimana dobro, a samo jedan posto loše, kao i kod svake druge zajednice. Ali, bojim se da smo samo jedan negativan incident udaljeni od ponovnog pojavljivanja ekstremne islamofobije, od izbijanja ove mržnje i diskriminacije koja je u osnovi društva”, kazao je.

‘Obrazujte društvo o islamu, dovedite ih u džamije’

I Ibrahim i Galyon vjeruju da put prema naprijed može biti pozitivan u borbi protiv islamofobije širom svijeta, ali će biti potrebno mnogo rada sa svih strana.

“Muslimanske zajednice moraju se više uključiti i doprijeti do drugih zajednica. Obrazujte društvo o islamu, dovedite ih u svoje džamije i podijelite svoja vjerska uvjerenja. Prihvatite druge kulture i učite o drugim religijama, baš kao što želite da drugi uče o vašoj”, poručio je Ibrahim.

Galyon vjeruje da i vlade moraju učiniti svoj dio kako bi postavile standard da su mržnja i netolerancija bilo koje vrste neprihvatljivi.

“Svaka zemlja mora donijeti neke zakone koji islamofobiju smatraju zločinom. Trebalo bi kažnjavati ljude koji napadaju muslimane ili skrnave njihove bogomolje. Moraju postojati kazne za ljude koji počine zločine iz mržnje prema muslimanima. Oni moraju biti odgovorni i za svoje diskriminatorne postupke, i za svoje riječi”, zaključio je Galyon.

Izvor: Agencije