Johnson pred odborom o nezakonitim zabavama

Boris Johnson, njegova supruga i tadašnji ministar finansija Rishi Sunak bili su među osobama koje je policija kaznila zbog okupljanja u vrijeme korona virusa.

Boris Johnson je bio na zabavama u Downing Streetu 10 kada su građani morali ostajati kod kuće zbog korona virusa (EPA)

Odbor sastavljen od britanskih parlamentaraca će bivšeg premijera Borisa Johnsona 22. marta ispitivati o tome je li namjerno obmanuo parlament glede nezakonitih zabava održanih u njegovom uredu i rezidenciji u Downing Streetu u vrijeme ‘lockdowna’ zbog korona virusa.

Sjednica na kojoj će Johnson podnijeti usmene dokaze odboru prenosit će se i na televiziji.

U centru istrage su Johnsonove izjave parlamentu iz decembra 2021. o zabavama u Downing Streetu 10 kada su građani morali ostajati kod kuće, a bila su im zabranjena okupljanja u zatvorenim prostorima.

“Poštovane su sve preporuke u kućnom broju 10”, rekao je Johnson parlamentu tog mjeseca.

“Otkad su se pojavile te tvrdnje, redovito me se uvjeravalo da nije bilo nikakve zabave i da nikakva pravila glede COVID-a nisu bila prekršena”, dodao je sedam dana kasnije.

‘Johnson znao za krešenje pravila’

Odbor je ranije ovog mjeseca rekao da dosad prikupljeni dokazi “ozbiljno upućuju na to da su kršenja smjernica bila očita” Johnsonu u vrijeme kada je bio na okupljanjima.

Bivši britanski premijer, koji se prošle godine pokušao vratiti na vlast nakon što je u julu podnio ostavku, ustrajao je na tome da nije bio svjestan da su bilo kakva okupljanja kršila vladina pravila o koronavirusu.

Johnson, njegova supruga Carrie i tadašnji ministar finansija Rishi Sunak bili su među osobama koje je policija kaznila zbog okupljanja.

Mišljenje odbora da je Johnson namjerno doveo parlament u zabludu će mu, neovisno o sankcijama, otežati uvjeravanje vlastite stranke i britanske javnosti da bi se trebao vratiti na poziciju premijera u budućnosti.

Izvor: Agencije