IAEA: 2,5 tona uranija nestalo iz skladišta u Libiji

Nestanak nuklearnog materijala mogao bi značiti radiološku opasnost i opravdanu zabrinutost za sigurnost, upozorava IAEA.

Direktor IAEA-e Rafael Grossi (EPA)

Inspektori UN-ove agencije za atomsku energiju (IAEA) ustanovili su da je nestalo oko 2,5 tona prirodnog uranija u Libiji s mjesta na kojem su bile uskladištene, a koje nije pod vladinom kontrolom, obznanila je agencija državama članicama.

Nestanak uranija utvrđen je inspekcijom koja je bila planirana za 2022. godinu “no morala je biti odgođena zbog sigurnosne situacije u regiji” te je obavljena u utorak, objavio je direktor IAEA-e Rafael Grossi.

Inspektori IAEA-e “utvrdili su da je nestalo 10 spremnika s približno 2,5 tona prirodnog uranija koji je prethodno Libija prijavila na toj lokaciji”, stoji u saopćenju IAEA-e.

Agencija navodi da će provesti “druge aktivnosti” kako bi utvrdila okolnosti uklanjanja uranija s mjesta na kojem je bio uskladišten, no nije imenovala lokaciju.

Radiološka opasnost

Nestanak nuklearnog materijala mogao bi značiti radiološku opasnost i opravdanu zabrinutost za sigurnost, upozorava IAEA.

Dodaje da bi dolazak do tog mjesta mogao biti opasan i da je uopće za dolazak na tu lokaciju potrebana “složena logistika”.

Godine 2003. Libija, u kojoj je tada bio na vlasti dugogodišnji vođa Muammar Gaddafi, odrekla se svog programa nuklearnog oružja, a prethodno je bila nabavila centrifuge za obogaćivanje uranija kao i nacrte za izradu nuklearne bombe u čemu nije daleko odmaknula, podsjeća Reuters a prenosi Hina.

Libija nije dobila mir pošto je Gaddafi uklonjen s vlasti uz pomoć NATO-ove kampanje 2011. godine. Od 2014. godine političku kontrolu u zemlji imaju dvije suparničke frakcije.

Mirovnim planom Ujedinjenih naroda uspostavljena je početkom 2021. prelazna vlada koja je trebala voditi zemlju do izbora u decembru iste godine, no oni još nisu održani.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada