EU poziva na deportaciju ilegalnih migranata

Prošle godine je stopa vraćanja osoba koji nemaju pravo da ostanu iznosila samo 21 posto, kaže komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove Ylva Johansson.

Migracija se mora odvijati legalno i uredno, kaže Ylva Johansson (AP)

Evropska unija je pozvala države članice da deportuju više migranata koji neovlašteno prelaze njene granice i koji nemaju pravo na ostanak.

“Prošle godine je stopa vraćanja osoba koji nemaju pravo da ostanu iznosila samo 21 posto. Neuspješno vraćanje ljudi koči naš sistem i narušava povjerenje u njega”, izjavila je komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove Ylva Johansson.

Johansson je dodala da je prošle godine u državama EU-a doneseno 340.000 odluka o deportovanju, ali da su samo u 60 posto slučajeva evropske vlasti pokušale da kontaktiraju matične države migranata kako bi ih vratile, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

Politička kriza u EU

“Da bismo zaštitili pravo na podnošenje zahtjeva za azil, moramo da pokažemo da se na odgovarajući način odnosimo prema onima koji ne ispunjavaju uslove da uživaju međunarodnu zaštitu. Potrebna nam je migracija, ali se ona mora odvijati legalno i uredno”, rekla je ona.

Dolazak više od milion migranata u 2015. godini, uglavnom onih koji bježe od rata u Siriji ili Iraku, izazvao je jednu od najvećih političkih kriza u EU.

Johansson je izjavila da je agencija EU-a za graničnu i obalsku stražu “osposobljena” da organizuje letove za deportaciju i pozvala države EU da to iskoriste.

Izvor: Agencije