Bijes na Baliju zbog Rusa: Ne poštuju nas i otimaju nam poslove

Dok je gotovo 60.000 Rusa stiglo na Bali prošle godine, otprilike 20.000 ih dolazi svakog mjeseca od kako je Kremlj u septembru proglasio djelimičnu mobilizaciju.

Guverner Balija zatražio je ukidanje izdavanja viza po dolasku za građane Rusije i Ukrajine, zbog pritužbi lokalnog stanovništva (Reuters)

Rusi su se u gomilama slili na Bali nakon početka invazije na Ukrajinu.

U najpopularnijem odredištu Indonezije ruski došljaci pronašli su utočište od ekonomskih posljedica rata i prijetnje da završe u uniformama.

No, tamo su naišli na oštre reakcije lokalnog stanovništva koje je gnjevno zbog toga što, kako tvrde, Rusi otimaju radna mjesta domaćoj populaciji.

Ranije ove sedmice je guverner Balija Wayan Koster rekao da je zatražio od Vlade u Jakarti da ukine izdavanje viza po dolasku za građane Rusije i Ukrajine, zbog sve većih pritužbi lokalnog stanovništva.

“Zašto ove dvije zemlje? One su u ratu, pa im nije sigurno u zemlji i dolaze na Bali. Mnogi od njih stižu, ne samo zbog odmora već kako bi pronašli komfor, uključujući posao”, kazao je Koster, citiraju lokalni mediji.

Ministar turizma Sandiaga Uno rekao je da će razmotriti guvernerov zahtjev, ali je ostavio otvorenom mogućnost da broj onih koji ” uzrokuju probleme” možda i nije toliko značajan.

Rade kao frizeri, dadilje, pružaju seksualne usluge

Dok je gotovo 60.000 Rusa stiglo na Bali prošle godine, otprilike 20.000 ih dolazi svakog mjeseca od kako je Kremlj u septembru proglasio djelimičnu mobilizaciju vojnih rezervista, prema podacima koje je prikupio međunarodni aerodrom na Baliju.

Neki su počeli raditi na otoku kao frizeri, dadilje, taksisti ili čak pružaju seksualne usluge, kako kažu vlasti, često bez potrebne radne vize.

Porastao je i broj Ukrajinaca, no na njih otpadaju desetine dolazaka.

Većina javno iskazanih frustracija zbog neprijavljenih radnika bila je usmjerena prema Rusima.

Ranije ovog mjeseca je pokrajinska vlada Balija najavila formiranje radne grupe sastavljene od policije i zvaničnika iz Ministarstava rada, industrije i trgovine za suzbijanje rada bez dokumenata.

Glasnogovornik je rekao lokalnim medijima da će radna grupa povećati nadzor interneta i postaviti reklamne ploče, upozoravajući turiste da ne rade ilegalno na otoku.

U prvoj sedmici rada je radna grupa uhapsila šestero turista, sve Ruse.

Svih šest – tri žene koje su pružale seksualne usluge, dvije instruktorke vožnje motocikla i teniski trener – dobili su naloge za deportaciju.

Lokalne vlasti Balija preduzele su mjere na suzbijanju nelegalnog rada (Reuters)

Prethodnog mjeseca vlasti su pred lokalnim medijima pokazale 27-godišnjeg Rusa s crnom kapuljačom na glavi – što je uobičajen tretman osumnjičenih kriminalaca koji trguju narkoticima – nakon što su ga optužili da radi kao slobodan fotograf.

“Nadam se da vlasti više neće zatvarati oči pred strancima koji iskorištavaju naše gostoprimstvo”, kazao je za Al Jazeeru Zee Putro, suvlasnik turističke firme specijalizirane za planinarenje Outdoor Activities.

Putro tvrdi da je ne samo njegov posao, već i cijela industrija, ugrožen dolaskom Rusa.

“Prvo me kontaktiraju, tražeći ‘saradnju’, što znači da žele predstaviti nove mušterije za proviziju. Žele da radimo za njih na terenu”, kazao je.

“Ali, i oni su na terenu. Posljednji put kada sam pješačio do vrha vulkana Mount Agung vidio sam mnoge Ruse kako vode druge Ruse bez lokalnih vodiča, iako su lokalni vodiči obavezni po zakonu. Čini se da Rusi znaju sve o planini. Mislim da su se ranije penjali na planinu s lokalnim vodičima i zapamtili rute, sigurnosne prijetnje, faktore vjetra, vrijeme i opasnosti. Tužno je jer mnogi lokalni vodiči nemaju posla.”

Indonežani uzeli stvari u svoje ruke

Juda Purba, instruktor surfanja na Baliju, ima slično razmišljanje.

“Uobičajeno je da stranci rade na plaži bez dozvola. Kad ih pitamo rade li, tvrde da su s prijateljima, pa je sat surfanja besplatan. Ali, mi znamo da zarađuju na tome”, rekao je Purba za Al Jazeeru.

“To je nepravedno, jer oni ne plaćaju porez. Vlasti se moraju pobrinuti za ovo.”

Neki Indonežani uzeli su stvari u svoje ruke.

U februaru je nalog na Instagramu Moscow Chapter Bali, kojim upravlja anonimni indonezijski državljanin, počeo objavljivati fotografije Rusa i drugih stranaca koji reklamiraju svoje usluge na internetu.

Iako Moscow Chapter Bali tvrdi da je otvorio račun kao “šalu” i da “potiče i podržava” takve kompanije, zahvaljujući njoj, nezadovoljni lokalni stanovnici identificirali su osumnjičene radnike bez dokumenata i upoznali s tim imigracijske vlasti, u nadi da će biti deportirani.

U prvom mjesecu primljeno je više od 100 prijava osumnjičenih ilegalnih radnika, od kojih su mnogi Rusi, dok je račun sakupio više od 36.000 pratilaca, prije nego što je ukinut zbog navodnog kršenja standarda zajednice.

Barem u nekim slučajevima, Moscow Chapter Bali uspio je natjerati kompanije da ublaže svoje promocije.

Nakon što su na njegovom nalogu istaknuti jumbo plakati koji promoviraju lekcije iz poslovanja mlade Ruskinje na društvenim mrežama, žena koja nije identificirana, promijenila je status svog računa na Instagramu iz javnog u privatni i prestala oglašavati svoj posao na internetu.

‘Neki Rusi su postali agresivni’

Moscow Chapter Bali, koji odbija otkriti identitet, pozivajući se na prijetnje na internetu, odbacio je pritužbe Rusa na Baliju da je račun rasistički ili ksenofoban.

“Ako pažljivo pogledate naš račun, vidjet ćete da promoviramo i poslove Ukrajinaca, Britanaca i Australaca”, rekli su za Al Jazeeru.

“Ali, nažalost, većina su Rusi, a neki od njih su postali agresivni, šaljući nam poruke u kojima navode da, ako nema Rusa, Bali neće [ekonomski] preživjeti u [eri] nakon pandemije [korona virusa].”

Moscow Chapter Bali je, također, optužio Ruse da su jedini stranci “koji se otvoreno promoviraju”.

“Oni [Rusi] znaju da je ono što rade nezakonito i glasni su zbog toga jer nas ne poštuju.”

Imigracijske vlasti Balija izrazile su negodovanje prema naporima građana da pronađu ilegalne radnike.

“Korisnici interneta nas stalno označavaju u svojim objavama, govoreći nam da deportiramo nekoga, ali ne možemo ljude samo deportirati bez jasnih razloga”, kazao je šef imigracije Balija Barron Ichsan za Al Jazeeru.

“Moramo istražiti slučaj po slučaj.”

Ichsan je rekao da već postoje zakoniti načini na koje građani mogu prijaviti radnike bez dokumenata, uključujući 24-satni pozivni centar.

“Imamo pozivni centar koji je aktivan 24 sata dnevno. Kada podnosite prijavu, morate biti odgovorni i dati svoje lične podatke i dokaze”, kazao je.

“Dajte nam jasan izvještaj i mi ćemo im ući u trag. Vjerujte nam.”

Izvor: Al Jazeera