Zašto Australija želi podmornice na nuklearni pogon?

Sporazum o kupovini tri američke podmornice na nuklearni pogon zabrinuo je neke od najvećih regionalnih saveznika Australije i izazao kritike Kine.

Kupovinu podmornica australski premijer opisao je kao najveći pojedinačni skok u historiji odbrambenih sposobnosti svoje zemlje (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden, australski premijer Anthony Albanese i britanski premijer Rishi Sunak predstavili su plan prema kojem će Australija nabaviti podmornice na nuklearni pogon, čime će ta zemlja postati tek sedma u svijetu s takvom vojnom tehnologijom.

Prema ugovoru, Australija će kupiti tri američke podmornice na nuklearni pogon klase Virginia od SAD-a do ranih 2030-ih i ima opciju kupiti dva dodatna broda ako bude potrebno.

Sporazum o podmornicama dio je onoga što je poznato kao AUKUS pakt — akronim za Australiju, Veliku Britaniju (Ujedinjeno Kraljevstvo) i SAD — sigurnosni sporazum koji su tri zemlje najavile 2021. godine, a koji se smatra protutežom rastućoj vojnoj prisutnosti Kine u Aziji i na Pacifiku.

Očekuje se da će nabavka podmornica na nuklearni pogon prema AUKUS paktu biti najveći australski odbrambeni projekat ikada, a tu kupovinu australski premijer opisao je kao “najveći pojedinačni skok” u historiji odbrambenih sposobnosti svoje zemlje.

Peking nije krio protivljenje AUKUS-u i rekao je ovog mjeseca da se “odlučno protivi” paktu, optužujući tri zemlje da gaje “mentalitet hladnog rata”, koji riskira veću eskalaciju u regiji.

Australija je naglasila da iako će njihove nove podmornice imati nuklearni pogon to da ne znači da će nositi nuklearne bojeve glave.

Zašto Australija želi podmornice na nuklearni pogon i šta uključuje dogovor?

Zašto podmornice na nuklearni pogon?

 • Podmornice mogu biti dizelsko-električne ili na nuklearni pogon, a obje se vrste mogu koristiti za lansiranje nuklearnih bojevih glava, iako je Biden u ponedjeljak naglasio, najavljujući dogovor, da australske podmornice neće nositi nuklearno oružje.
 • Dizelsko-električne podmornice uključuju dizelske motore koji pokreću električne za pogon plovila kroz vodu. Ti motori zahtijevaju gorivo za rad, što zahtijeva da podmornice redovno izranjaju na površinu radi punjenja gorivom.
 • Kada podmornica izroni iz dubina, lakše ju je otkriti, što umanjuje njenu učinkovitost kao sakrivenog oružja.
 • Podmornice na nuklearni pogon imaju sopstveni izvor energije — tehnologiju nuklearnog pogona — i nisu ograničene potrebom za punjenjem goriva kao dizelsko-električne. Proizvode paru pomoću nuklearnog reaktora, koja se koristi za okretanje turbina broda.
 • Podmornice na nuklearni pogon mogu ostati sakrivene u moru bez otkrivanja, potencijalno godinama, i ograničene su prvenstveno zalihama hrane i vode za posadu.
 • “Australske podmornice suočavaju se s dugim tranzitima između luka, a da ne govorimo o potencijalno udaljenim vrućim tačkama”, napisao je John Blaxland, profesor u Centru za strateške i obrambene studije Australskoh nacionalno univerziteta, o trenutnim konvencionalnim podmornicama u zemlji. “Izgubiti nevidljivost znači izgubiti ključnu prednost podmornice. Podmornice na nuklearni pogon mogu ostati pod vodom mnogo duže od dizelsko-električnih modela”, napisao je Blaxland u The Conversationu ranije ovog mjeseca.
Američka podmornica klase Virginia [US Navy/John Whalen/Huntington Ingalls Industries via Reuters]

Prvi prenos tehnologije nuklearnog pogona u šest decenija

 • U poređenju s konvencionalnim podmornicama, one na nuklearni pogon obično su veće i zahtijevaju skuplju infrastrukturu i održavanje.
 • Većina podmornica koje trenutno rade su konvencionalni dizelsko-električni modeli, koji su manji i općenito jeftiniji za održavanje.
 • Australija nema stručnost za izgradnju vlastitih nuklearnih podmornica, pa je morala kupiti ili steći sposobnost za izgradnju svoje flote od SAD-a ili Velike Britanije.
 • Australija je prvobitno planirala kupiti podmornice na dizelski pogon u okviru ugovora vrijednog 60 milijardi dolara, dogovorenog s Francuskom 2016. godine, ali je iznenada poništila taj sporazum 2021. godine u korist pridruživanja AUKUS-u. Odluka je izazvala diplomatski spor s Parizom, koja je nedavno utihnuo izborom Albanesea.
 • Ugovor o podmornicama prvi je put da se dijeli tehnologiji za nuklearne podmornice iz SAD-a u više od 60 godina. Prethodni, i jedini drugi put, bilo je kada je Washington pomogao Londonu u projektiranju njegove podmorske flote.
 • Prema planu objavljenom u ponedjeljak, Velika Britanija i i Australija će na kraju proizvoditi i upravljati novom klasom podmornica na nuklearni pogon – SSN AUKUS – koje će se zajednički graditi u obje zemlje i uključivat će najnovije američke tehnologije.
 • Australska nabavka nuklearnih podmornica svrstat će je u grupu od samo sedam zemalja koje imaju takva plovila, u kojoj su još SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Indija.
(Al Jazeera)

AUKUS i strah od regionalne utrke u naoružanju

 • Ugovor o australskim podmornicama dio je sigurnosnog sporazuma AUKUS između Washingtona, Canberre i Londona, koji je prvi put najavljen u septembru 2021. godine.
 • Čelnici trojnog pakta insistirali su na tome da AUKUS nema namjeru biti protivnik bilo kojoj drugoj naciji. No, neki smatraju da je Savezu najveća briga Kina.
 • No, sporazum je također zabrinuo neke od najvećih regionalnih saveznika Australije. Indonezija i Malezija su se pitale može li to pokrenuti utrku u nuklearnom naoružavanju u jugoistočnoj Aziji i širem Indo-Pacifiku.
 • Sve tri zemlje insistiraju na tome da je sporazum odbrambene prirode, iako bi podmornice na nuklearni pogon Australiji dale sposobnost pokretanja napada ili kontranapada u slučaju sukoba.
 • Peking vidi nabavku podmornica kao “opasnu” provokaciju, osmišljenu kako bi se obuzdala Kina, ali analitičari kažu da bi možda trebao biti više zabrinut zbog budućih zajedničkih inicijativa AUKUS-a, koje predviđaju zajednički rad saveznika na hipersoničnim projektilima, umjetnoj inteligenciji i cyber ratovanju.
 • U zajedničkoj izjavi kojom su najavili dogovor, tri čelnika rekla su da su njihove nacije “stajale rame uz rame” više od jednog stoljeća kako bi zaštitile “mir, stabilnost i prosperitet širom svijeta”, također i u Indo-pacifičkoj regiji. “Vjerujemo u svijet koji štiti slobodu i poštuje ljudska prava, vladavinu prava, nezavisnost suverenih država i međunarodni poredak temeljen na pravilima. Koraci koje danas najavljujemo pomoći će nam da unaprijedimo ove obostrano korisne ciljeve u narednim decenijama”, rekli su.
 • Dogovor je, također, naišao na kritike u SAD-u, gdje je predsjednik utjecajnog Odbora za oružane snage Senata, demokrata Jack Reed, upozorio Bidena u decembru da bi prodaja podmornica na nuklearni pogon Australiji mogla potkopati američku pomorsku moć.
 • Osvrćući se na trenutne “mračne oblake u međunarodnim odnosima”, Blaxland sa Australskog nacionalnog univerziteta primjećuje da je plan AUKUS-a “ambiciozan, skup” i nije bez rizika. “Ali, ovo su izazovna vremena. To je važna osnova za jačanje otpornosti i odvraćanja i, zauzvrat, smanjenje vjerovatnoće avanturizma,” kaže on. “Često se kaže da slabost poziva na avanturizam, čak i na agresiju.”

Podsticaj za radna mjesta i nuklearnu industriju u Australiji

 • Australski vojni zvaničnik rekao je za Reuters da će projekat koštati 245 milijardi dolara do 2055. godine.
 • Iako je posao vrijedan desetke milijardi dolara, stručnjaci kažu da njegov značaj nadilazi odbrambenu vrijednost.
 • Očekuje se da će AUKUS biti najveći ikada obrambeni projekat Australije i nudi izglede za otvaranje radnih mjesta ne samo u Australiji, već i u Velikoj Britaniji i SAD-u.
 • Albanese je u ponedjeljak rekao da će AUKUS stvoriti “20.000 direktnih radnih mjesta za Australce u svakoj državi i teritoriju” u zemlji. “Australsko osoblje već usavršava tehnologiju nuklearnog pogona i upravljanje zajedno s britanskim i američkim kolegama”, napisao je u nizu tvitova.
 • Očekuje se da će se ti poslovi razviti tokom sljedećih 30 godina, ali Australija će izvršiti ulaganja od četiri milijarde dolara u industrijske kapacitete tokom sljedeće četiri godine, kazao je Albanese.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada