Trump i DeSantis smatraju da odbrana Ukrajine nije ‘vitalni’ interes SAD-a

Potencijalni republikanski kandidati za predsjedničke izbore 2024. kritični su prema stavu sadašnje vlade koju vodi demokrata Joe Biden prema ratu u Ukrajini.

Trump je istakao da je 'protivljenje Rusiji dio strateških interesa Evrope' (EPA)

Donald Trump i njegov vjerovatni protivnik u natjecanju da postane kandidat republikanaca za predsjedničke izbore 2024. godine, slažu se u tome da odbrana Ukrajine nije dio “vitalnog” programa Sjedinjenih Američkih Država.

“Ne možemo angažman u ratu u inozemstvu staviti ispred odbrane naše domovine”, rekao je Ron DeSantis, zvijezda u usponu tvrde američke desnice, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Guverner Floride za kojeg se očekuje da će objaviti ulazak u utrku za sticanje republikanske nominacije na predsjedničkim izborima 2024. godine, tom izjavom za Fox News prvi put iznio je konkretan stav prema ratu u Ukrajini.

“Sjedinjene Američke Države imaju brojne vitalne interese, osigurati naše granice (…) no veći angažman u teritorijalnom sukobu između Ukrajine i Rusije nije dio tih interesa”, rekao je.

‘Bianco čekovi’

Taj konzervativac bio je jako kritičan prema stavu sadašnje vlade koju vodi demokrata Joe Biden prema ratu u Ukrajini.

“Nije sada trenutak za potpisivanje bianco čekova” Kijevu, ocijenio je DeSantis.

Bivši predsjednik Donald Trump, koji je također odgovarao na upitnik kanala Fox News, ponovio je svoju tvrdnju da tog sukoba ne bi bilo da je on ostao u Bijeloj kući.

“Da sam ja predsjednik, taj užasni rat završio bi se u 24 sata ili manje”, rekao je Trump.

Pritom je bivši američki predsjednik pozvao Brisel da “pojača finansijsku pomoć Ukrajini” jer smatra da je protivljenje Rusiji dio strateških interesa Evrope.

Izvor: Agencije