Rezervisti protestiraju i odbijaju vojnu službu: Izraelci predosjećaju opasnost

Rezervni oficir Amos Gilad izrazio je strah od protesta rezervista i sve jače tendencije odbijanja poziva u vojnu službu zbog protivljenja ‘pravosudnim reformama’.

Izraelski piloti prijete odbijanjem poziva u rezervne snage ako se odobri plan 'reforme u pravosudnom sistemu' (Al Jazeera)

Piše: Mohamed Watad

Saopćenje brojnih oficira i vojnika u rezervnom sastavu izraelske okupacijske vojske i pilota u zračnim snagama da odbijaju vojnu službu jer se ne slažu s “reformama pravosuđa”, kako ih naziva vlada Benjamina Netanyahua, govori o političkoj i ustavnoj krizi i odražava sve dublji razdor u izraelskom društvu.

Ulaskom u četvrti mjesec protesta u znak protivljenja smanjenju ovlasti pravosuđa u korist izvršne vlasti, vojni establišment izražava bojazan da će doći do sve šire pojave odbijanja služenja u rezervnom sastavu.

Ti strahovi su bili vidljivi u upozorenju Herzija Halevija, načelnika Generalštaba izraelske vojske, na opasnost uplitanja vojske i zračnih snaga u političke sukobe, aludirajući time na značajno učešće oficira i rezervista u demonstracijama.

‘Državni udar na demokratiju’

Generalštab smatra da je učešće pilota i oficira u vojsci i obavještajnim jedinicama u demonstracijama znak i pokazatelj krize u redovima rezervnog sastava i sigurnosnom establišmentu općenito, a posebno u zračnim snagama i među bivšim oficirima Generalnog komesarijata policije.

Rezervni oficir u izraelskoj vojsci Amos Gilad izrazio je strah od protesta rezervista i sve jače tendencije odbijanja poziva u vojnu službu zbog protivljenja pravosudnim reformama.

Kaže kako strahuje da bi se ta pojava mogla proširiti unutar vojske ako Netanyahuova vlada nastavi s reformama koje demonstranti opisuju kao “državni udar na demokratiju”.

Gilad, koji je prethodno obavljao dužnost šefa političkog i sigurnosnog odjela u izraelskom Ministarstvu sigurnosti, smatra da je situacija u Izraelu vrlo zabrinjavajuća.

“Posljedice demonstracija se osjete u sigurnosnim i vojnim institucijama, što bi moglo rezultirati njihovim daljim širenjem, poput grudve snijega koja se kotrlja. U tom slučaju bi se povećao broj rezervnih vojnika i oficira koji se protive vojnoj službi.”

Gilad je objasnio za Al Jazeeru da ”reforma pravosuđa” koju vodi Netanyahuova vlada nije ništa drugo nego “državni udar”, jer bi nastavak donošenja zakona mogao dovesti do sve većeg odbijanja odziva u rezervne snage i pretvoriti se u ustaljenu pojavu.

‘Zemlja je pred prekretnicom’

Ističe da to odražava dubinu političke krize i razdora u izraelskom društvu, čije su posljedice stigle i do vojske i sigurnosnog establišmenta.

Umjesto privremene izolacije rezervnih oficira i vojnika te rezervnih pilota u zračnim snagama zbog njihove uloge u vođenju demonstracija, Netanyahuova vlada bi trebala zaustaviti ”reforme pravosuđa”, smatra bivši izraelski sigurnosni dužnosnik.

Gilad postavlja pitanje: “Hoće li Izrael moći krenuti naprijed bez vojske i zračnih snaga i bez prosperitetne i razvijene ekonomije?”

“Izrael je pred prekretnicom. Mora se zaustaviti zakonodavna procedura i mora se pristupiti pregovorima kako bi se postigli dogovori. Ako dođe do podrivanja izraelske demokratije, nećete imati ni vojsku, ni ekonomiju. Vojska ne može izdržati sve veću pojavu odbijanja službe.”

Yehuda Shaul, član pokreta Prekid šutnje, antiokupacijske organizacije koja dokumentira zlostavljanja izraelskih vojnika nad Palestincima, smatra da postoji više razloga za odbijanje služenja vojnog roka u redovima rezervnih snaga zbog neslaganja s reformama kojima se slabi pravosuđe i ukidaju ovlasti Vrhovnog suda Izraela, a među tim razlozima je i ”protivljenje okupaciji”.

Za Al Jazeeru pojašnjava da je odbijanje služenja vojnog roka i obustavljanje aktivnosti i procedura za volontiranje unutar rezervnih snaga, bilo u vojsci, zračnim snagama ili obavještajnim službama, slučaj bez presedana u Izraelu.

Postoji bojazan da će se posljedice demonstracija osjetiti u vojnom establišmentu ako Netanyahuova vlada nastavi sa zakonodavnim procedurama i izvede državni udar na pravosuđe i Vrhovne sud, što Generalštab želi spriječiti.

Mnogo je razloga za ‘sivo odbijanje’

Shaul vjeruje da može doći do većeg odbijanja služenja u rezervnim snagama iz različitih razloga.

Osim političke krize, treba uzeti u obzir i “priziv savjesti” i protivljenje okupaciji i zlostavljanju koje vojnici provode nad Palestincima.

Tu je i sve veći teret koji podnose rezervne snage i jedinice u kontekstu sigurnosne eskalacije na Zapadnoj obali i Jeruzalemu te duž granica od 4. juna 1967. godine.

Shaul ne isključuje mogućnost da će svi ovi razlozi natjerati rezerviste, posebno nižeg ranga, da izbjegnu vojnu službu, a takva pojava se naziva “sivim odbijanjem”, odnosno izbjegavanje misija ili neizvršavanje nekih od njih.

Imajući u vidu sve masovnije demonstracije protiv plana da se oslabi pravosuđe i potkopaju ovlasti Vrhovnog suda, kao i prve znakove odbijanja služenja u rezervnim snagama, Generalštab oružanih snaga našao se pred stvarnim testom u svjetlu eskalacije na Zapadnoj obali i Jerusalemu.

Uprkos učestalim odbijanjima rezervnih oficira i vojnika da se odazovu pozivu u rezervne snage u vrijeme eskalacije sigurnosnih napetosti, očekuje se da će više od 60 jedinica biti pozvano u Centralnu regionalnu komandu vojske kako bi bili raspoređeni na Zapadnu obalu i u Jerusalem tokom ramazana, smatra Ron Ben-Yishai, analitičar vojnih pitanja u novinama Yedioth Ahronoth i portalu Ynet.

‘Izbjegavanje će skupo koštati Izrael’

Vojni analitičar objašnjava da izbjegavanje redovnog ili rezervnog vojnog roka nanosi neposrednu štetu sposobnostima izraelske vojske da “odbrani zemlju”.

“Sivo odbijanje” će se odraziti na smanjenje regrutacije u borbene jedinice i na neodazivanje pozivima za obuku rezervnih snaga, a “to je opasno”, smatra Yishai.

U slučaju da se nastavi ovakva situacija s rezervnim pilotima u Zračnim snagama, oficirima i vojnicima za specijalne operacije, ili se poveća odbijanje službe u rezervnim snagama i volontiranje, izraelska vojska to neće moći podnijeti.

To bi moglo biti veliko opterećenje, a ovo izbjegavanje skupo košta Izrael.

Izvor: Al Jazeera