Švedski premijer: Prijem Švedske i Finske u NATO moguć u različitim fazama

Od trideset članica Saveza, samo Turska i Mađarska još trebaju ratificirati dva nova ulaska, ali njihovo odobrenje je nužno.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u maju prošle godine (EPA)

Švedski premijer Ulf Kristersson izjavio je u utorak da Švedska i Finska mogu biti primljene u članstvo NATO-a u različitim fazama.

“Nije isključeno da će ratifikacije članstva Švedske i Finske biti u različitim fazama“, rekao je Kristersson, komentirajući zajedničke zahtjeve dvije nordijske zemlje za prijem u NATO.

List Aftonbladet javlja da je Kristersson rekao kako su on i Oscar Stenstrom, glavni pregovarač Švedske o pristupanju NATO-u, posljednjih sedmica shvatili da je porasla vjerojatnoća da će se ti prijemi dogoditi različitim fazama.

“Švedska je spremna na ono što ćemo učiniti ako se to dogodi“, kazao je Kristersson, prenijela je Anadolija.

Od trideset članica Saveza, samo Turska i Mađarska još trebaju ratificirati dva nova ulaska, ali njihovo odobrenje je nužno.

Diplomatska kriza

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u maju prošle godine, napuštajući decenije vojnog nesvrstavanja, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara 2022. godine.

Međutim, Turska, članica NATO-a više od 70 godina, iznijela je prigovore, optužujući ove dvije države da podržavaju “terorističke organizacije”, uključujući PKK i FETO, grupu koju turske vlasti optužuju da stoji iza pokušaja puča u Turskoj 15. jula 2016. godine.

Nakon diplomatske krize koju je prouzrokovalo spaljivanje Kur’ana u Stockholmu početkom januara, Ankara je prekinula teške pregovore, pa se počela spominjati mogućnost da dvije zemlje u NATO ne budu primljene istovremeno, već da to prvo učini Finska.

Izvor: Agencije