Sunak: Kina je najveća prijetnja britanskim interesima

Velika Britanija je detaljno predstavila planove za jačanje vojne i sigurnosne potrošnje kako bi se suočila s izazovom koji predstavlja Kina.

Rishi Sunak na konferenciji za novinare u San Diegu (EPA)

Kina predstavlja “najveću državnu prijetnju našim ekonomskim interesima”, izjavio je britanski premijer Rishi Sunak.

“To je sistemski izazov svjetskom poretku”, rekao je on za NBC.

Sunak je boravio u San Diegu, zajedno s australskim kolegom Anthonyjem Albaneseom i američkim predsjednikom Joeom Bidenom, gdje su predstavili detalja plana pružanja Australiji jurišnih podmornica na nuklearni pogon.

Britanski premijer rekao je u ponedjeljak da je prihvatio Bidena da posjeti Washington u junu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Sjajno je što ćemo se često viđati tokom sljedećih nekoliko mjeseci. Sa zadovoljstvom sam prihvatio predsjednikov poziv da ga posjetim u Washingtonu u junu”, kazao je Sunak novinarima.

Suprotstaviti se prijetnjama Rusije

Velika Britanija je u ponedjeljak detaljno predstavila planove za jačanje vojne i sigurnosne potrošnje kako bi se suočila s izazovom koji predstavlja Kina, a istovremeno kako bi se suprotstavila prijetnjama Rusije, dok je London ažurirao stratešku vanjsku i odbrambenu politiku.

U “osvježenom” takozvanom Integriranom pregledu, vlada Velike Britanije identificirala je “prijetnju koju Rusija predstavlja evropskoj sigurnosti” kao najhitniji kratkoročni do srednjoročni prioritet, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Dokument na 63 stranice, sastavljen nakon višemjesečnog rada u cijeloj vladi, također je Kinu označio kao “sistemski izazov s implikacijama za gotovo svako područje vladine politike”.

Izvor: Agencije