Španski ombudsman: Komisija prikupila 445 svjedočenja žrtava seksualnog nasilja

Izvještaj o ulozi crkvenih dužnosnika u seksualnim zlostavljanjima bit će objavljen i u španskom parlamentu.

Španski parlament je 10. marta 2022. izglasao otvaranje prve zvanične istrage o seksualnom zlostavljanju koje su počinili crkveni zvaničnici (EPA)

Španski ombudsman Anhel Gabilondo saopštio je da je nezavisna komisija, osnovana prije godinu dana za istraživanje seksualnog zlostavljanja koje su počinili sveštenici i zvaničnici Katoličke crkve, prikupila svjedočenja 445 žrtava.

Svjedočenja se još prikupljaju, a u parlamentu će biti objavljen izvještaj prije nego što mandat aktuelne vlade istekne ove godine, naveo je Gabilondo.

Istakao je da je najvažnije saslušati žrtve seksualnog nasilja sa poštovanjem, ozbiljnošću, diskrecijom i povjerljivošću, piše Reuters a prenosi Tanjug.

Advokatska kancelarija sa sjedištem u Madridu sprovodi paralelnu istragu koju je naredila Španska biskupska konferencija, koja je godinama odbijala ideju da se sveobuhvatno pristupi istrazi seksualnog zlostavljanja.

Parlamentarna istraga

Španski ombudsman je rekao da godinu dana nakon što je dobio mandat zahtijeva saradnju različitih nivoa Katoličke crkve i izrazio je očekivanje da će uskoro moći da računa na to.

Samo nekoliko zemalja je imalo vladine ili parlamentarne istrage o zloupotrebama kao što je to slučaj u Španiji.

Španski parlament je 10. marta prošle godine izglasao otvaranje prve zvanične istrage, koju je vodio ombudsman o seksualnom zlostavljanju koje su počinili sveštenici i crkveni zvaničnici.

Vlada je bila primorana da reaguje nakon što su u španskom listu El Pais objavljene optužbe o zlostavljanju u koje je uključeno više od 1.200 žrtava, što je izazvalo negodovanje javnosti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada