Sjeverna Koreja ponovo ispalila balističke projektile

Testiranje je izvršeno dok SAD i Južna Koreja provode najveće zajedničke vojne vježbe u posljednjih nekoliko godina.

Južnokorejska vojska specificirala je kako je riječ o dva balistička projektila kratkog dometa (EPA)

Sjeverna Koreja ispalila je balističke projektile uz svoju istočnu obalu, priopćila je južnokorejska vojska u utorak, što je najnoviji u nizu provedenih testiranja oružja, dok Seul i SAD provode najveće zajedničke vojne vježbe u posljednjih nekoliko godina.

Južnokorejska vojska specificirala je kako je riječ o dva balistička projektila kratkog dometa.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da Japan prikuplja informacije te da nisu potvrdili nikakvu štetu povezanu s lansiranjem, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Dva dana ranije Sjeverna Koreja je testirala, kako je naveo Pjongjang, dvije strateške krstareće rakete iz podmornice, dok je prije sedmicu sjevernokorejski vođa Kim Jong-un naredio vojsci da pojača vježbe s ciljem odvraćanja i odgovora na “pravi rat” ako to bude potrebno.

Kritike zbog vojne vježbe

Južnokorejske i američke snage započele su u ponedjeljak 11-dnevnu zajedničku vojnu vježbu “Štit slobode 23” u razmjeru neviđenom od 2017. kako bi se suprotstavili rastućoj prijetnji Sjeverne Koreje.

Pjongjang kritizira vojne vježbe saveznika kao probu za invaziju.

Sjevernokorejski državni medij KCNA izvijestio je u nedjelju da je zemlja odlučila poduzeti “važne praktične” mjere odvraćanja od rata, dodavši da “ratne provokacije SAD-a i Južne Koreje dosežu crvenu liniju”.

Sjeverna Koreja izvela je rekordan broj raketnih testova i vježbi u protekloj godini u, kako kaže, nastojanju da ojača svoje nuklearno odvraćanje i učini više oružja potpuno operativnim.

Izvor: Agencije