Policija želi uhapsiti bivšeg pakistanskog premijera, neredi ispred rezidencije

Policija je ispalila suzavac i koristila vodene topove protiv pristalica opozicijskog čelnika Imrana Khana kojeg je došla uhapsiti.

Khanove pristalice viđene su kako bacaju kamenje na policiju (EPA/Ilustracija)

Policija je ispalila suzavac i koristila vodene topove protiv pristalica bivšeg pakistanskog premijera i opozicijskog čelnika Imrana Khana ispred njegove rezidencije u istočnom gradu Lahoreu.

Policijska akcija u utorak uslijedila je nakon što su se stotine članova i pristalica Khanove pakistanske stranke Tahreek-e-Insaf (PTI) okupile ispred njegove kuće Zaman Park u luksuznom dijelu grada.

Policija je ranije rekla da ide u Khanovu kuću kako bi mu predala dva naloga za hapšenje u slučajevima navodne korupcije i “terorizma”, koje je izdao sud u glavnom gradu Islamabadu u ponedjeljak.

Policija došla u pratnji oklopnog vozila

Televizijske slike pokazuju kako se policija približava Khanovoj rezidenciji u pratnji oklopnog vozila.

Khanove pristalice viđene su kako bacaju kamenje na policiju.

Syed Shehzad Nadeem Bukhari, viši oficir u policiji Islamabada, rekao je novinarima da policija namjerava uhapsiti Khana.

“Ovdje smo da ispunimo nalog i uhapsimo Imrana Khana”, rekao je.

Otkako je u aprilu prošle godine izgubio povjerenje u Parlamentu, Khan je na skupovima širom zemlje zahtijevao opšte izbore.

Slučajeve protiv njega je, također, nazvao politički motiviranim.

Njegov nasljednik premijer Shehbaz Sharif odbacio je Khanov zahtjev za održavanje prijevremenih izbora, koji su zakazani za kasnije ove godine.

Izvor: Al Jazeera