WP: Pesimizam u ukrajinskim rovovima – ili će biti masakr, ili prava ofanziva

Ukrajinske snage se nakon godine gubitaka suočavaju s manjkom kvalitetnih boraca i oružja, pa se postavlja pitanje je li spremna za najavljivanu ofanzivu, piše ‘The Washington Post’.

Ljekarski tim pomaže ranjenom ukrajinskom vojniku (Reuters)

Snaga ukrajinske vojne sile, za koju se ne tako davno smatralo da ima prednost u odnosu na Rusiju, opala je nakon godine gubitaka, u kojoj su mnogi od najiskusnijih boraca napustili ratište, što je navelo neke ukrajinske dužnosnike da dovedu u pitanje spremnost Kijeva da pokrene dugo očekivanu proljetnu ofanzivu, piše američki list The Washington Post (WP).

Američki i evropski zvaničnici procijenili su da je čak 120.000 ukrajinskih vojnika ubijeno ili ranjeno od početka ruske invazije početkom prošle godine, u poređenju s gotovo 200.000 stradalih na strani Rusije koja ima mnogo veću vojsku i otprilike tri puta veću populaciju iz koje može izvući nove vojnike.

Priljev neiskusnih regruta, koji su dovedeni da popune gubitke, promijenio je profil ukrajinskih snaga koje, također, pate od osnovnih nedostataka municije, uključujući artiljeriju i minobacačke granate, kako tvrdi vojno osoblje s terena.

“Najvrijednija stvar u ratu je borbeno iskustvo”, rekao je za WP komandant bataljona u 46. zračno-jurišnoj brigadi, koji je identificiran samo po pozivnom znaku Kupol, u skladu s ukrajinskim vojnim protokolom.

“Vojnik koji je preživio šest mjeseci borbe i vojnik koji je došao s poligona dva su različita vojnika. To je kao nebo i zemlja.”

‘Svi su već mrtvi ili ranjeni’

“I samo je nekoliko vojnika s borbenim iskustvom… Nažalost, svi su već mrtvi ili ranjeni”, dodao je Kupol.

Takve sumorne procjene proširile su opipljiv, iako uglavnom neizgovoren, pesimizam od prvih linija do hodnika moći u Kijevu.

Nesposobnost Ukrajine da izvede toliko razvikanu kontraofanzivu pokrenula bi nove kritike da su SAD i evropski saveznici predugo čekali da prodube programe obuke i osiguraju oklopna borbena vozila, uključujući tenkove.

Situacija na bojnom polju sada, možda, ne odražava potpunu sliku ukrajinskih snaga, jer Kijev odvojeno obučava trupe za nadolazeću kontraofanzivu i namjerno ih zadržava u trenutnim borbama, uključujući odbranu Bahmuta, rekao je američki dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Ukrajinska vojska pati od osnovnih nedostataka municije, uključujući artiljeriju i minobacačke granate (Reuters)

Andriy Yermak, šef ukrajinskog predsjedničkog ureda, kazao je da stanje ukrajinskih snaga ne umanjuje njegov optimizam u pogledu nadolazeće kontraofanzive.

“Ne mislim da smo iscrpili svoj potencijal”, rekao je.

“Mislim da u svakom ratu dođe vrijeme kada morate pripremiti nove kadrove, što se sada događa.”

Situacija za Rusiju može biti gora.

Tokom sastanka NATO-a prošlog mjeseca, britanski ministar odbrane Ben Wallace kazao je da je 97 posto ruske vojske već raspoređeno u Ukrajini i da Moskva trpi “nivoe iscrpljenosti iz Prvog svjetskog rata”.

Kupol tvrdi da govori u nadi da će se osigurati bolja obuka za ukrajinske snage od SAD-a i kako se nada da će ukrajinske trupe koje su zadržane za kontraofanzivu imati više uspjeha od neiskusnih vojnika koji sada drže front pod njegovom komandom.

“Uvijek se vjeruje u čudo”, rekao je.

“Ili će to biti masakr i leševi, ili će to biti profesionalna kontraofanziva. Postoje dvije mogućnosti, ali bit će kontraofanziva u svakom slučaju.”

Optimizam u vlasti, pesimizam na ratištu

WP piše da je neizvjesno koliko će povećana zapadna vojna pomoć i obuka preokrenuti ravnotežu u takvoj proljetnoj ofanzivi, s obzirom na ožiljke koji se počinju ukazivati.

Visoki dužnosnik Ukrajinske vlade, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, nazvao je broj tenkova koje je Zapad obećao “simboličnim”.

Drugi su privatno izražavali pesimizam da će oružje stići na front navrijeme.

Takva analiza daleko je manje optimistična od javnih izjava ukrajinskog političkog i vojnog vodstva.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je 2023. kao “godinu pobjede” za Ukrajinu.

Njegov šef vojne obavještajne službe Kirilo Budanov spominjao je mogućnost da Ukrajinci ovog ljeta provedu odmor na Krimu, poluotoku koji je Rusija nezakonito anektirala od Ukrajine prije devet godina.

“Naš predsjednik nas nadahnjuje da pobijedimo”, rekao je general pukovnik Oleksandr Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga u intervjuu za WP.

“Uglavnom, svi mislimo isto i razumijemo da je potrebno pobijediti do kraja godine. To je realno ako nam se pruži sva pomoć koju su nam obećali naši partneri.”

Na prvoj liniji, međutim, raspoloženje je mračno.

Kupol je rekao da razumije da bi se mogao suočiti s problemima zbog davanja iskrene lične procjene te je opisao odlazak u bitku s novoregrutiranim vojnicima koji nikada nisu bacili granatu, koji su napuštali svoje položaje pod vatrom i kojima je nedostajalo samopouzdanja u rukovanju vatrenim oružjem.

Njegova jedinica se zimus povukla iz Soledara, nakon što su je opkolile ruske snage, koje su kasnije zauzele grad.

Kupol se prisjetio kako su stotine ukrajinskih vojnika u jedinicama koje su se borile uz njegov bataljon jednostavno napustile položaje dok su borci ruske plaćeničke grupe Wagner napredovali.

‘Novi vojnici bace sve i pobjegnu’

Nakon godine rata je Kupol, po činu potpukovnik, kazao da je njegova jedinica neprepoznatljiva.

Od gotovo 500 vojnika, otprilike 100 ih je ubijeno u borbi, a još 400 ranjeno, što je dovelo do potpunih promjena.

Kupol je rekao da je jedini profesionalac u bataljonu te je opisao borbu vođenja jedinice sastavljene isključivo od neiskusnih vojnika.

“Dobijam 100 novih vojnika. Ne daju mi vremena da ih pripremim. Kažu: ‘Vodite ih u bitku’. Oni jednostavno bace sve i pobjegnu. To je to. Razumijete li zašto? Jer vojnik ne puca. Pitam ga: ‘Zašto?’, a on kaže: ‘Bojim se zvuka pucnja.’ I iz nekog razloga, nikad nije bacio granatu. Trebamo NATO instruktore u svim našim centrima za obuku, a naše instruktore treba poslati tamo u rovove, jer nisu uspjeli u svom zadatku”, dodaje.

Opisao je značajne nestašice municije, uključujući nedostatak jednostavnih minobacačkih i granata za MK 19 američke proizvodnje.

Američki vojni dužnosnici smatraju da su snage Ukrajine nedovoljne za napad duž cijelog velikog fronta (Reuters)

Ukrajina se, također, suočila s akutnom nestašicom artiljerijskih granata, koju su Washington i saveznici pokušavali riješiti, s raspravama o tome kako ojačati ukrajinske zalihe koje dominiraju dnevnim sastancima o ratu u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Napori Washingtona održali su borbu Ukrajine, ali nivo korištenja municije je vrlo visok, a nestašica i dalje postoji.

“Na prvoj ste liniji. Idu prema vama, a nema ničega za pucanje”, kaže Kupol.

Rekao je kako se Kijev mora fokusirati na bolju pripremu novih trupa na sistemski način.

“Ispada da je sve što radimo to što dajemo intervjue i govorimo ljudima da smo već pobijedili”, dodao je Kupol.

‘Vojnici u napadima panike’

Dmitro, ukrajinski vojnik kojeg WP identificira samo imenom, opisao je mnoga od tih stanja.

Neki od manje iskusnih vojnika koji služe na njegovom položaju u 36. brigadi marinaca u regiji Donjecka “plaše se napustiti rovove”, kazao je.

Granatiranje je s vremena na vrijeme toliko intenzivno, rekao je, da jedan vojnik dožiljava napad panike, a “drugi ga hvataju”.

Prvi put kad je vidio kolege vojnike potresene, priča Dmytro, pokušao je s njima razgovarati o realnosti rizika.

Sljedeći put su, dodaje, “samo pobjegli s položaja”.

“Ne krivim ih. Bili su tako zbunjeni.”

Izazovi proizlaze iz velikih gubitaka.

General Valeri Zalužni, vrhovni komandant ukrajinskih snaga, rekao je u augustu da je gotovo 9.000 njegovih vojnika poginulo.

U decembru je Mihajlo Podoljak, savjetnik Zelenskog, kazao da je taj broj i do 13.000.

Ali, zapadni dužnosnici dali su više procjene, u svakom slučaju ukrajinske brojke isključile su daleko veći broj ranjenih koji više nisu sposobni za borbu.

U međuvremenu, od početka januara, traje ruska ofanziva.

Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, rekao je za WP prošlog mjeseca da Rusija ima više od 325.000 vojnika u Ukrajini, a još 150.000 mobiliziranih vojnika moglo bi se uskoro pridružiti borbi.

Ukrajinski vojnici javljaju da su brojčano nadjačani i da imaju manje municije.

Ulozi za Ukrajinu u nadolazećim mjesecima posebno su visoki, budući da zapadne zemlje koje pomažu Kijevu žele vidjeti mogu li ukrajinske snage ponovno preuzeti inicijativu i vratiti više teritorije koja je pod ruskom kontrolom.

Rusija se, također, suočava s problemima municije, ljudstva i motivacije – zabilježila je samo simbolične dobitke posljednjih mjeseci, uprkos stanju ukrajinskih snaga.

Koliko god bili teški gubici Ukrajine, ruski su još gori, kazao je američki dužnosnik.

Gubitak oficira koji su prošli američku obuku

Nedavni ruski uspjesi – osobito oko Bahmuta – nisu značajno promijenili stanje na ratištu, a američki vojni dužnosnici rekli su da bi, čak i ako Rusija zauzme Bahmut, to bilo od malog strateškog značaja.

Ali, s obzirom na velike žrtve koje Ukrajina tamo trpi, dužnosnici u Washingtonu doveli su u pitanje odbijanje Kijeva da se povuče.

SAD Ukrajini od januara savjetuje da se povuče iz grada, kazao je američki dužnosnik.

Ukrajinski dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je da bitka za Bahmut iscrpljuje tamošnje ruske snage — uglavnom Wagnerove plaćenike, koji su u posljednje vrijeme bili najučinkovitiji — te da ukrajinske jedinice koje brane grad ionako nisu bile predviđene za raspoređivanje u nadolazećim ofanzivnim operacijama.

Ukrajina je izgubila mnogo mlađih oficira koji su prošli američku obuku u proteklih devet godina, nagrizajući korpus vođa koji su pomogli uspostavljanju ravnoteže s ruskim snagama, kazao je ukrajinski dužnosnik.

Na početku invazije Ukrajinci su žurili dobrovoljno se prijaviti za vojnu obavezu, ali sada su se muškarci širom zemlje koji se nisu prijavili počeli plašiti da će im na ulici biti uručen poziv.

Ukrajinska unutrašnja sigurnosna služba nedavno je zatvorila račune na Telegramu, koji su pomagali Ukrajincima da izbjegnu lokacije na kojima su vlasti dijelile pozive.

Ukrajinski vojnici javljaju da su brojčano nadjačani i da imaju manje municije (Reuters)

Čak i s novom opremom i obukom, američki vojni dužnosnici smatraju da su snage Ukrajine nedovoljne za napad duž cijelog velikog fronta, gdje je Rusija uspostavila jaku odbranu, pa se trupe obučavaju da istražuju slabe tačke koje im omogućuju proboj tenkovima i oklopnim vozilima.

Velika Britanija, također, obučava ukrajinske regrute, uključujući oko 10.000 prošle godine, a očekuje se još 20.000.

Evropska unija je rekla da će 2023. godine obučiti 30.000 Ukrajinaca.

Američki dužnosnici očekuju da će ukrajinska ofanziva početi krajem aprila ili početkom maja te da su itekako svjesni hitnosti opskrbe Kijeva, jer bi dugotrajni rat mogao ići u prilog Rusiji koja ima više ljudi, novca i proizvodnje oružja.

Upitan na nedavnom kongresnom saslušanju koliko bi još američke pomoći moglo biti potrebno, zvaničnik Pentagona Colin Kahl kazao je u Zastupničkom domu da ne zna.

“Ne znamo tok ili smjer sukoba”, rekao je Kahl.

“Moglo bi završiti za šest mjeseci, moglo bi završiti za dvije – tri godine…”

Izvor: Al Jazeera