Mađarski Fidesz želi novu odgodu ratifikacije prijema Švedske i Finske u NATO

Vladajuća stranka Fidesz potvrdila je da parlament neće održati sjednicu sljedeće sedmice, zbog ‘kašnjenja u pregovorima s Briselom’.

Stranka Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana zasad blokira proširenje NATO-a (Reuters)

Zastupnici mađarske vladajuće stranke žele odgoditi sjednicu parlamenta predviđenu za sljedeću sedmicu, što znači novu odgodu ratifikacije prijema Finske i Švedske u NATO.

Zastupnica opozicione stranke Agnes Vadai, iz ljevičarske Demokratske koalicije, napisala je u objavi na Facebooku da je primila pismo potpredsjednika vlade Zsolta Semjena u kojemu je informiše da vladajući Fidesz i Kršćanski demokrati žele odgoditi sjednicu koja bi trebala početi u ponedjeljak.

Vladajuća stranka Fidesz potvrdila je Reutersu da parlament neće održati sjednicu sljedeće sedmice, što je, rekli su, posljedica “kašnjenja u pregovorima s Briselom”, prenijela je Hina.

Spor Mađarske i EU

Mađarska je u sporu s Evropskom komisijom u vezi s oslobađanjem EU fondova.

“Zastupnička skupina (Fidesza) odlučit će o finskom i švedskom priključenju NATO-u nakon što izaslanstvo zastupnika (koje je posjetilo dvije zemlje) podnese izvještaj o toj posjeti”, rečeno je iz Fideszovog ureda.

Švedska i Finska prošle godine su podnijele zahtjev za članstvo u transatlantskom vojnom savezu nakon što su ruske snage napale Ukrajinu.

Svih 30 zemalja NATO-a mora ratificirati zahtjeve, a Mađarska i Turska još to nisu učinile.

Parlament bi se mogao ponovno sastati tek 27. marta.

Stranka Fidesz premijera Viktora Orbana rekla je da namjerava podržati ratifikaciju, ali prošle sedmice zastupnik Fidesza Csaba Hende rekao je da će ipak morati više raditi na rješavanju zabrinutosti koje imaju neki od njegovih kolega parlamentaraca.

Mađarski proces ratifikacije bio je u zastoju u parlamentu od jula, a u februaru je Orban optužio Finsku i Švedsku za širenje “otvorenih laži” o demokratiji i vladavini prava u Mađarskoj.

Izvor: Agencije