Kina otvara granice za strane turiste prvi put od 2020.

Posljednja mjera prekogranične kontrole zbog covida-19 ukinuta je nakon što su vlasti prošlog mjeseca proglasile pobjedu nad pandemijom.

U Kinu će moći ući i stranci koji imaju ispravne vize izdane prije 28. marta 2020. (EPA)

Kina je objavila da će otvoriti svoje granice za strane turiste prvi put u tri godine od izbijanja pandemije covida-19 tako što će od srijede obnoviti izdavanje svih vrsta viza.

Posljednja mjera prekogranične kontrole zbog covida-19 ukinuta je nakon što su vlasti prošlog mjeseca proglasile pobjedu nad pandemijom, prenosi Hina.

Poticaj turističkom sektoru trebao bi pomoći jačanju kineske ekonomije vrijedne 17 milijardi dolara koja je prošle godine zabilježila jednu od najsporijih stopa rasta u gotovo pola stoljeća.

U područjima za koja prije pandemije nisu bile potrebne vize vratit će se bezvizni režim, priopćilo je u utorak ministarstvo vanjskih poslova.

To uključuje južni turistički otok Hainan i prolazak kroz šangajsku luku brodom za krstarenje.

Također će vrijediti ulazak bez vize u južno proizvodno središte Guangdong za strance iz Hong Konga i Macaua.

Politika nulte stope

Ministarstvo je također priopćilo da će u Kinu moći ući i stranci koji imaju ispravne vize izdane prije 28. marta 2020.

Dolazni i odlazni međunarodni letovi prošle sedmice porasli su za više od 350 posto u poređenju s istim razdobljem 2022. na gotovo 2.500 letova, prema APP Flight Masteru.

Međutim, to je samo 17,4 posto letova iz 2019.

Samo 115,7 miliona prekograničnih letova zabilježeno je u Kini u 2022, a na strane otpada samo 4,5 miliona.

Peking je napustio svoju drakonsku politiku nulte stope covida-19 u decembru, a u januaru je ukinuo uslov izolacije za putnike po dolasku u Kinu.

Izvor: Agencije