Peking: Australija, SAD i Britanija nastavili opasnim putem

Australija, Velika Britanija i SAD su iz ‘sebičnih geopolitičkih interesa’ zanemarili zabrinutost međunarodne zajednice, smatra Peking.

Očekuje se da će AUKUS biti najveći vojni projekat Australije (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Kine saopćilo je da su Australija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, iz “sebičnih geopolitičkih interesa”, zanemarili zabrinutost međunarodne zajednice i nastavili dalje opasnim putem.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Wang Wengbin izjavio je ovo na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu, odgovarajući na upit o planu da SAD i Velika Britanija isporuče Australiji podmornice na nuklearni pogon, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

SAD, Australija i Velika Britanija, u okviru partnerstva AUKUS, predstavili su detalje plana kojim Canbera početkom 2030-ih nabavlja podmornice na nuklearni pogon, kako bi parirala kineskim ambicijama u Indo-pacifičkoj regiji.

Podmornice na nuklearni pogon

U obraćanju na ceremoniji u američkoj pomorskoj bazi u San Diegu, u pratnji australskog premijera Anthonyja Albanesea i britanskog premijera Rishija Sunaka, predsjednik SAD-a Joe Biden nazvao je sporazum u okviru AUKUS-a dijelom zajedničke posvećenosti slobodnoj i otvorenoj Indo-pacifičkoj regiji sa dva “najsnažnija i najsposobnija saveznika Amerike”.

Biden je naglasio da su podmornice “na nuklearni pogon, a ne nuklearno naoružane”.

Kineska stalna misija pri Ujedinjenim narodima saopćila je da sporazum AUKUS krši Ugovor o neširenju nuklearnog oružja i navela da je transfer materijala za nuklearno oružje iz države s nuklearnim naoružanjem u državu bez nuklearnog oružja “očigledno“ kršenje ovog sporazuma.

Izvor: Agencije