Izrael oslobodio najstarijeg palestinskog zatvorenika nakon 17 godina

Kada je Shubaki stigao u Ramallah posjetio je grob palestinskog vođe Yassera Arafata, kojem je bio blizak saveznik.

Fuad Shubaki (83) pušten je iz zatvora Ashkelon u centralnom Izraelu i kolima hitne pomoći prebačen je na kontrolni punkt Tarqumia, zapadno od grada Hebrona, gdje ga je dočekala porodica (Anadolija)

Najstariji palestinski zatvorenik u izraelskom zatvoru pušten je nakon što je odslužio 17-godišnju kaznu zbog krijumčarenja oružja.

Fuad Shubaki (83) pušten je iz zatvora u Ashkelonu i “na putu je za Ramallah” na okupiranoj Zapadnoj obali, rekao je glasnogovornik Kluba palestinskih zatvorenika, što je potvrdio i Shubakijev sin Hazem.

Kada je Shubaki stigao u Ramallah posjetio je grob palestinskog vođe Yassera Arafata, kojem je bio blizak saveznik. Nosio je tradicionalnu palestinsku kefiju, javlja AFP a prenosi Fena.

Među okupljenima je bio Mahmoud Aloul, potpredsjednik pokreta Fatah, i Tawfiq Tirawi, dvije osobe koje se često opisuju kao mogući nasljednici palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa.

Nevladina organizacija Palestinsko društvo zatvorenika kaže da al-Shubaki pati od hroničnih bolesti.

Trgovina oružjem

Rođen 1940. godine u Gazi, Shubaki je bio viši član grupe Fatah i pratio je pokojnog palestinskog predsjednika Yassera Arafata prilikom mnogih njegovih posjeta inostranstvu.

U januaru 2002. Izrael je zaplijenio pošiljku oružja za Palestince na brodu, poznatom kao Karine A, u Crvenom moru.

Izrael je okrivio al-Shubakija za isporuku oružja i uhapsio ga je u martu 2006. godine.

Prema palestinskim podacima, Izrael u zatvorima drži 4.780 Palestinaca, uključujući 160 djece i 29 žene, piše Anadolija.

Izvor: Agencije