Herzog: Teška situacija pravosudne reforme u Izraelu

Predsjednik je opisao situaciju u zemlji kao ‘veoma ozbiljnu’ zbog plana Vlade da provede pravosudne reforme koje opozicija smatra pokušajem smanjenja ovlasti sudske u korist izvršne vlasti.

Izraelski predsjednik je situaciju pravosudne reforme opisao 'veoma ozbiljnom' (EPA)

Predsjednik Izraela Isaac Herzog opisao je situaciju u zemlji kao “veoma ozbiljnu” zbog plana Vlade da provede pravosudne reforme koje opozicija smatra pokušajem smanjenja ovlasti sudske u korist izvršne vlasti.

“U vrlo ozbiljnoj smo situaciji koja može imati političke, ekonomske, socijalne i sigurnosne posljedice”, rekao je na svečanosti u Tel Avivu, prenosi Anadolija, pozivajući se na list The Times of Israel.

Izraelski predsjednik je napomenuo da je sve svoje vrijeme i energiju posvetio pronalaženju razumijevanja koje će spasiti zemlju od ustavne i socijalne krize.

Herzog je potvrdio da se sastaje s predstavnicima Vladine koalicije i opozicije.

“Ovo nije politički kompromis, ovo je Sizifov napor da se pronađe ispravna formula ravnoteže i nade. Jer, situacija je veoma teška i zabrinjavajuća”, upozorio je izraelski predsjednik.

Netanyahuu se sudi za korupciju

Njegovi napori za posredovanje između Vladine koalicije i opozicije još nisu dali značajan napredak.

Govoreći na istom događaju, Esther Hayut, šefica Vrhovnog suda Izraela, izrazila je zabrinutost zbog Vladinog poteza za koji je rekla da bi potkopao “izraelsko jedinstvo”.

U posljednja dva mjeseca hiljade Izraelaca izašle su na ulice, protestirajući protiv planova vlade premijera Benjamina Netanyahua vezanih za reformu pravosuđa.

Reforma, koju je predložio ministar pravde Yariv Levin, bila bi najradikalnija promjena ikada u sistemu vlasti u Izraelu.

Planirana promjena bi znatno ograničila ovlasti Vrhovnog suda, dala bi Vladi ovlasti da bira sudije i okončala imenovanje pravnih savjetnika u ministarstvima od državnog tužioca.

Netanyahu, kojem se sudi za korupciju, insistira na tome da bi njegov plan unaprijedio demokratiju u Izraelu.

Izvor: Agencije