Evropska unija povećava budžet za vojnu podršku

Odluka zemalja bloka postavlja osnov za brzo snabdijevanje Ukrajine municijom te popunu zaliha zajedničkim nabavkama.

Zemlje članice Evropske unije šalju municiju iz vlastitih zaliha u Ukrajinu (Reuters)

Zemlje članice Evropske unije u utorak su odobrile povećanje budžeta Evropskog mirovnog fonda (EPF) na gotovo osam milijardi eura (8,5 milijardi dolara) do 2027. godine, kako bi obezbijedile vojno snabdijevanje Ukrajine i popunile vlastite zalihe.

“Vijeće EU-a usvojilo je odluku o povećanju finansijske gornje granice EPF-a na 7,979 milijardi eura do 2027. godine, osiguravajući da se mogu pokriti dodatne finansijske potrebe”, objavila je institucija EU-a, prenosi Anadolija.

Odluka potvrđuje politički dogovor koji su ministri vanjskih poslova EU-a postigli u decembru o povećanju budžeta EPF-a za dvije milijarde eura u 2023. godini i omogućavanju daljeg povećanja do 5,5 milijardi eura do 2027. godine.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell nazvao je EPF sastavnim dijelom podrške EU-a promociji mira i bezbjednosti na globalnom nivou.

‘Ključno za podršku ne samo Ukrajini’

Naglasio je da povećanje osigurava finansijsku održivost ovog instrumenta, što je “ključno za podršku ne samo Ukrajini, već i partnerima u drugim dijelovima Evrope, Afrike i Bliskog istoka, s obzirom da se potrebe i dalje pojavljuju”.

Amandmanom će se moći realizirati najnoviji Borrelov prijedlog o brzom snabdijevanju Ukrajine municijom i popunjavanju zaliha zemalja članica EU-a zajedničkim nabavkama.

Prema planu, zemlje članice EU-a koje šalju municiju iz vlastitih zaliha u Ukrajinu mogle bi nadoknaditi iz EPF-a do ukupno milijarde eura.

Prijedlog predviđa i još milijardu eura za zajedničke nabavke posredstvom Evropske odbrambene agencije.

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova i odbrane EU-a dati zeleno svjetlo za ovu inicijativu na sastanku 20. marta.

Izvor: Agencije