EP jedinstven u kritici predložene pravosudne reforme izraelske vlade

Europarlamentarci su razgovarali o Izraelu u sklopu rasprave nazvane ‘Pogoršanje demokratije u Izraelu i posljedice na okupirane teritorije’.

Na ulicama Jerusalema stotine hijada Izraelaca iz svih dijelova društva protive se najavljenim pravosudnim reformama (EPA).

Zastupnici Evropskog parlamenta osudili su pravosudnu reformu koju u Izraelu želi provesti vlada Benjamina Netanyahua, a kojoj su se na ulicama usprotivile stotine hijada Izraelaca iz svih dijelova društva.

Vlada Benjamina Netanyahua planira pravosudnu reformu koja bi omogućila da Knesset jednostavnom većinom ukine odluke Vrhovnog suda te da političari dobiju veći utjecaj u imenovanju sudija.

Kritičari to smatraju prijetnjom izraelskoj demokratiji, a naišla je na protivljenje u svim dijelovima društva, između ostalog u tehonološkom sektoru, vojsci, među cionistima i desničarskim gradonačelnicima, piše Hina.

Protiv planova vlade, koju čine i pripadnici ekstremne desnice, prije nekoliko dana istupio je i predsjednik Isaac Herzog. Izrael nema pisani ustav te mu je parlament sastavljen od jednog doma, pa bi ovaj zakon ugrozio položaj Vrhovnog suda koji se smatra jedinim tijelom koje kontrolira izvršnu vlast.

Izrael nezadovoljan Briselom

Europarlamentarci su razgovarali o Izraelu u sklopu rasprave nazvane „Pogoršanje demokratije u Izraelu i posljedice na okupirane teritorije”. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je kako mu je izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen izrazio nezadovoljstvo što Evropski parlament održava raspravu na tu temu.

Borrell je kazao kako su naziv rasprave odredile političke grupacije EP-a te da je „normalno” da su zastupnici zabrinuti oko stanja u Izraela i eskalacije nasilja između Izraelaca i Palestinaca, na nivou neviđen od 2005. godine.

Borrell je pozvao izraelske snage sigurnosti na suzdržanost i da djeluju u skladu s međunarodnim zakonima te ponovio da EU „snažno vjeruje” u rješenje s dvije države, Izrael i Palestinu, kao i da ne postoji drugo rješenje za mir na tom prostoru.

Visoki predstavnik je istaknuo i kako su izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali prema međunarodnom pravu ilegalna i kako njihovo širenje, kao i deložacije Palestinaca, moraju stati. Naglasio je da to nije antiizraelski stav, pa istaknuo da i palestinske vlasti moraju jačati sigurnosnu saradnju s Izraelom i sprječavati terorističke napade.

Napad na demokratiju

U raspravi poslije Borrellovog obraćanja zastupnici su bili gotovo jedinstveni u osudi najave pravosudne reforme izraelske vlade, s manje ili više simpatija prema Izraelu.

Michael Gahler, predstavnik Evropske pučke stranke, u raspravi je rekao da ta pravosudna reforma ne smije proći ako Izrael želi i dalje biti funkcionalna demokratija.

„Vjerujem da će izraelsko civilno društvo uspjeti pobijediti u tom napadu na liberalnu demokratiju”, kazao je Gahler, pozvavši Netanyahua da osigura da ministri njegove vlade ne raspiruju nasilje.

Pedro Marques, predstavnik socijala i demokrata, također je rekao kako predloženi zakon nije prihvatljiv u demokratskim državama.

„Nismo antiizraelski nastrojeni ako to govorimo, nego smo na strani stotina hiljada Izraelaca koji se bore protiv te reforme na ulicama”, rekao je Marques, kazavši i kako izraelska vlada priprema „de facto aneksiju okupiranih teritorija”.

Posljedice po odnos Izraela i EU

Predstavnik zelenih Jordi Sole govorio je o „najautoritarnijoj vladi Izraela” kojoj se mora dati do znanja da bi izglasavanje pravosudne reforme imalo posljedice za odnos između Izraela i EU-a.

Predstavnik konzervativaca (ECR) Joachim Stanislaw Brudzinski govorio je pak kako se židovske naseljenike na Zapadnoj obali ne kažnjava za nasilno ponašanje te da situacija na tom području „nije pod kontrolom”.

Poljak vjeruje kako vlada potiho podržava nasilje izraelske vojske i doseljenika, a pozvao je i na zaštitu kršćana koji su pod progonom ekstremista s obje strane.

Bernard Guetta iz liberalne grupacije Renew Europe ironično je rekao da bi Izrael ovom reformom konačno postao istinski dio Bliskog istoka, referirajući se time na većinom autoritarne sisteme država tog prostora.

Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko iz kluba pučana (EPP) u raspravi je naglasila kako je hitno potrebna aktivna diplomatija kako bi se zaustavila eskalacija nasilja koja odnosi nevine živote na obje strane.

Pohvalila je inicijativu SAD-a, Egipta i Jordana u pokušaju deeskalacije te istaknula kako i Evropska unija može igrati važnu ulogu u posredovanju kako bi se postigao mir između dvije strane.

Izvor: Agencije