Ciklon Freddy usmrtio najmanje 216 osoba u Malaviju i Mozambiku

Nije moguće doći do regija koje su najteže pogođene tako da se za sada ne zna kolika je šteta.

Predsjednik Lazarus Chakwera je proglasio vanredno stanje u južnoj regiji države i sada opustošenom gradu Blantyre (Reuters)

U novom naletu razornog ciklona Freddy u afričkim državama Malavi i Mozambik stradalo je najmanje 216 osoba i očekuje se da će broj žrtava nastaviti rasti, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Vlasti u Malaviji saopćile su kako je 199 osoba izgubilo život otkako je ciklon u subotu navečer drugi put pogodio afričko kopno izazvavši poplave i klizišta.

Predsjednik Lazarus Chakwera je proglasio vanredno stanje u južnoj regiji države i sada opustošenom gradu Blantyre. Sa juga države raseljeno je približno 19.000 stanovnika.

Nije moguće doći do regija koje su najteže pogođene tako da se za sada ne zna kolika je šteta.

Rekordni tropski ciklon

Vlasti Mozambika u utorak su saopćile kako je širom države poginulo 17 osoba, a u priobalnoj provinciji Zambezija uništeno 1.900 kuća. Deseci hiljada ljudi i dalje je skriveno u skloništima.

Freddy će još u srijedu izazivati ekstremne padavine u centralnom Mozambiku i na jugu Malavija, predviđa meteorološki centar UN.

Ciklon Freddy uočen je prvi put početkom februara u blizini Australije, odakle je prešao cijeli južni dio Indijskog okeana. Na dobrom je putu da postane najduži do sada registrirani tropski ciklon.

Izvor: Agencije