Britanija odobrila veći izvoz dijelova za podmornice u Tajvan

Vrijednost dozvola koje je britanska vlada odobrila kompanijama za izvoz u Tajvan u prvih devet mjeseci 2022. iznosila je rekordnih 167 miliona funti.

Britanija nema službene diplomatske odnose s Tajvanom, ali s tom zemljom održava ekonomske i trgovinske veze (EPA)

Britanija je prošle godine odobrila značajno povećanje izvoza u Tajvan dijelova i tehnologije za podmornice, dok ta zemlja obnavlja svoju ratnu mornaricu, što je potez koji bi mogao utjecati na britanske veze s Kinom.

Vrijednost dozvola koje je britanska vlada odobrila kompanijama za izvoz u Tajvan u prvih devet mjeseci 2022. iznosila je rekordnih 167 miliona funti, prema podacima o izvoznim dozvolama britanske vlade, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Reutersova analiza podataka pokazala je da je to više nego u svih prethodnih šest godina.

Peking smatra Tajvan dijelom Kine i žestoko se protivi bilo kakvom stranom upletanju u ta pitanja, jer smatra da se na taj način podupire želja Tajvana da ga se prizna kao suverenu državu.

‘Agresivniji stav Kine’

Kada je Reuters iznio brojke kineskom ministarstvu vanjskih poslova, njihov je predstavnik odgovorio: “Ako je istina, riječ je o ozbiljnom kršenju načela o ‘jednoj Kini’. Potkopava suverenitet i sigurnosne interese Kine, kao i mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu.”

Britanija nema službene diplomatske odnose s Tajvanom, ali s tom zemljom održava ekonomske i trgovinske veze, a u Taipeiju postoji de facto britanska ambasada.

Britanska vlada je najavila povećana izdvajanja za odbranu, predstavljajući novosti u svojim odbrambenim, sigurnosnim i vanjskopolitičkim prioritetima. London je istakao da se planira “uhvatiti u koštac s novim prijetnjama” koje stižu iz Kine i iz Rusije.

Predstavljajući politički dokument, britanski premijer Rishi Sunak je rekao da je agresivniji stav Kine u Južnom kineskom moru i u Tajvanskom moreuzu među pitanjima “koja prijete svijetu, a definiraju ih opasnosti, neredi i podjele, kao i međunarodni poredak koji bi mogao pogodovati autoritarizmu”.

Izvor: Agencije