Bijela kuća: Nema dogovora o razmjeni zarobljenika s Iranom

Iranske izjave u vezi sa sporazumom su okrutna laž koja samo povećava patnju porodica zatvorenika, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost.

Bijela kuća je odbacila sugestiju Irana o skorom sporazumu (Reuters)

Bijela kuća je saopćila da u ovom trenutku nema dogovora o razmjeni zarobljenika s Iranom te da Sjedinjene Američke Države nastavljaju saradnju s Iranom oko toga kako vratiti kući Amerikance koji su tamo nepravedno zatočeni.

“Nema dogovora. I posljednja stvar koju želimo da uradimo je da damo lažnu nadu porodicama koje dugo čekaju da se njihovi najmiliji vrate kući”, izjavio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian kazao je da je Teheran u završnoj fazi pregovora o razmjeni zarobljenika sa SAD-om, tvrdeći da je postignut napredak u vrlo osjetljivom i značajnom sporazumu, koji je Washington odmah osporio.

Diplomatski izazovi

Amirabdollahian je izjavio u nedjelju za državnu televiziju da su dvije zemlje na korak do razmjene zatvorenika uprkos napetostima koje su posljednjih mjeseci porasle zbog nuklearnih pitanja i veza s Rusijom.

“Postigli smo dogovor posljednjih dana, i ako sve bude dobro na američkoj strani, mislim da ćemo u kratkom roku svjedočiti razmjeni zarobljenika. Što se nas tiče, sve je spremno”, rekao je.

Kontinuirani diplomatski izazovi naglašeni su, međutim, kada je Bijela kuća odbacila sugestiju o skorom sporazumu.

Sullivan je izjavio da su iranske izjave u vezi sa sporazumom “još jedna posebno okrutna laž koja samo povećava patnju porodica zatvorenika”.

Izvor: Agencije