Biden naredio strožije provjere kupaca oružja

Uredba kojom se pojačavaju provjere kupaca vatrenog oružja najstrožija je mjera koju predsjednik SAD-a može donijeti bez Kongresa.

Neki zagovornici prava na oružje u SAD-u se protive provjerama kupaca tvrdeći da se time krši njihovo ustavno pravo (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden donio je uredbu kojom se pojačavaju provjere kupaca vatrenog oružja, najstrožiju mjeru koju predsjednik može donijeti bez Kongresa.

Cilj uredbe je i ojačati podršku savezne vlade zakonima u 19 država i u glavnom gradu Washingtonu kojima se želi spriječiti prodaja oružja koja se zakonski smatraju opasnima.

Bidenova uredba također potiče na sigurno skladištenje oružja i traži od Savezne trgovinske komisije da istraži kako proizvođači reklamiraju vatreno oružje, posebno maloljetnicima, piše Reuters.

Biden se nada da će birači na predsjedničkim izborima 2024. godine podržati jaču kontrolu oružja u zemlji u kojoj svake godine od vatrenog oružja pogine više od 40.000 ljudi, prenosi Hina.

Protivljenje republikanaca

Republikanci, koji još nisu izabrali protukandidata demokratu Bidenu sigurno će se zalagati za blaže zakone o kupovini i posjedovanju oružja, što podržava i utjecajni lobi za vatreno oružje NRA (National Rifle Association).

Neki zagovornici prava na oružje se protive provjerama kupaca tvrdeći da se time krši njihovo ustavno pravo na posjedovanje oružja, a ne sprečava da ga se domognu kriminalci.

Predsjednik je prošle godine potpisao zakon o ograničavanju pristupa oružju, što je prva značajna reforma zakonodavstva o vatrenom oružju u gotovo 30 godina.

Republikanci su otada osvojili kontrolu nad Zastupničkim domom, čime su praktički onemogućili bilo kakvo novo zakonodavstvo o oružju sljedeće dvije godine, poput Bidenovog prijedloga da se zabrani prodaja jurišnih pušaka i spremnika municije velikog kapaciteta.

Izvor: Agencije