Washington i Seul počeli najveću vojnu vježbu u pet godina

Vježbe ‘Freedom Shield’ trajat će desetak dana i bit će, zbog agresivnosti Sjeverne Koreje, usmjerene na ‘razvoj sigurne okoline’.

Vježbe izazivaju ljutnju Pyongyanga koji ih smatra generalnom probom za invaziju na njegov teritorij ili svrgavanje režima (Reuters)

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države počele su u ponedjeljak najveću zajedničku vojnu vježbu u pet godina, uprkos prijetnjama Sjeverne Koreje, koja je nekoliko sati prije toga objavila da je ispalila dvije krstareće rakete.

Washington i Seul pojačali su saradnju u pitanjima odbrane suočeni sa sve većom vojnom i nuklearnom prijetnjom Pyongyanga, koji je u posljednjih nekoliko mjeseci povećao broj testova, prenosi Hina.

Vježbe “Freedom Shield” američkih i južnokorejskih snaga trajat će desetak dana i bit će, zbog udvostručene agresivnosti Sjeverne Koreje, usmjerene na “razvoj sigurne okoline”, izjavili su saveznici.

Pyongyang strahuje od invazije

Južnokorejska vojska objavila je početkom marta da posebne snage Washingtona i Seula organiziraju vojne manevre “Teak Knife”, koji simuliraju precizne napade na ključne instalacije u Sjevernoj Koreji, prije “Freedom Shielda”.

Sve te vježbe izazivaju ljutnju Pyongyanga, koji ih smatra generalnom probom za invaziju na njegov teritorij ili svrgavanje režima, opravdavajući svoje programe nuklearnog oružja i balističke programe potrebom za odbranom.

Sjeverna Koreja u nedjelju je ispalila dvije krstareće rakete na podvodnu metu, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA, uz tvrdnje da je test bio uspješan te da su rakete pogodile predviđene ciljeve.

Izvor: Al Jazeera