Britanska vlada izdvaja još šest milijardi dolara za vojsku

Premijer Rishi Sunak kaže da je povećanje ulaganja u vojsku jedan od načina da se zemlja osigura da ‘više nikada ne bude ranjiva na akcije neprijateljskih snaga’.

Britanski premijer najavio je nova ulaganja u odbranu (Reuters)

Vlada premijera Velike Britanije Rishija Sunaka potrošit će dodatnih pet milijardi funti (oko šest milijardi dolara) kako bi bile popunjene zalihe municije i finansirana sljedeća faza pomorskog pakta sa SAD-om i Australijom (AUKUS).

Sunak, koji se trenutno nalazi u SAD-u, predstavit će svoj cilj da na duže staze budu povećani troškovi za vojsku u iznosu od 2,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sunak je ocijenio da je povećanje ulaganja u vojsku jedan od načina da se Velika Britanija osigura da “više nikada ne bude ranjiva na akcije neprijateljskih snaga”.

Pojedinci iz redova Konzervativne stranke kažu da je potrebno duplo više uložiti u vojsku kako bi se podržala Ukrajina, a da se pri tome Velika Britanija ne ostavi ranjivom.

 Wallace ‘oduševljen’ Sunakovom izjavom

“U vrijeme kada situacija u svijetu postaje zapaljiva, a takmičenje između zemalja intenzivnije, Velika Britanija mora biti spremna da čvrsto stoji na nogama. Utvrdit ćemo našu nacionalnu odbranu, od ekonomske sigurnosti, preko tehnoloških nabavnih lanaca, do obavještajne ekspertize, tako da nikada više ne budemo ranjivi na akcije neprijateljskih snaga”, rekao je Sunak.

Ministarstvo odbrane je objavilo da je ministar odbrane Ben Wallace bio “oduševljen” ovom Sunakovom izjavom, posebno zato što ona dolazi u teškim ekonomskim vremenima.

Sunak je u nedjelju razgovarao s američkim zvaničnicima, a i u ponedjeljak će imati niz razgovora s američkim i australskim zvaničnicima, koji su također u posjeti Washingtonu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada