Štokholmski institut: Ukrajina treći uvoznik oružja u svijetu

Evropske članice NATO-a povećale su uvoz oružja za 65 posto, dok se SAD učvrstio kao najveći svjetski izvoznik, navodi Međunarodni institut za istraživanje mira.

Mnoga oružja isporučena Ukrajini bila su korištena i iz postojećih zaliha (Reuters)

Evropske države snažno su povećale uvoz oružja u odgovoru na napetosti s Rusijom, tvrdi istaknuti think tank, a Ukrajina je postala treći najveći svjetski uvoznik oružja nakon ruske invazije Moskve u februaru prošle godine.

Međunarodni institut za istraživanje mira iz Štokholma (SIPRI) u novom izvještaju, objavljenom u ponedjeljak, navodi da su se evropske države suprotstavile globalnim trendovima i povećale uvoz glavnog oružja za 47 posto u petogodišnjem razdoblju između 2018. i 2022. godine.

Evropske članice NATO-a zabilježile su još veći porast, povećavši svoj uvoz glavnog oružja za 65 posto u istom razdoblju.

Nasuprot tome, globalni nivoi transfera oružja smanjili su se za 5,1 posto.

“Čak i dok je promet oružja opao na globalnom nivou, promet u Evropu naglo je porastao zbog napetosti između Rusije i većine drugih evropskih država”, rekao je Pieter Wezeman, viši istraživač u SIPRI-jevom Programu za prenos oružja.

Američki udio porastao na 40 posto

“Nakon ruske invazije na Ukrajinu, evropske države žele uvesti više oružja, i brže”, dodao je.

SAD, Francuska i Južna Koreja bile su najveći dobavljači članicama NATO-a u Evropi u proteklih pet godina, dok su SAD, Poljska, Njemačka i Velika Britanija prošle godine isporučili najviše oružja Ukrajini.

Međutim, mnoga oružja isporučena Ukrajini bila su korištena i iz postojećih zaliha.

Uključivala su 228 artiljerijskih oruđa i procijenjenih 5.000 navođenih artiljerijskih raketa iz SAD-a, 280 tenkova iz Poljske i više od 7.000 protutenkovskih projektila iz Velike Britanije, saopćio je SIPRI.

Rat u Ukrajini također je imao ograničen utjecaj na ukupnu količinu oružja u proteklom petogodišnjem razdoblju, dodaje se.

SAD je ostao vodeći svjetski izvoznik, a njegov udio u globalnom izvozu oružja porastao je na 40 posto, sa 33 u posljednjih pet godina.

Ali, udio Rusije, drugog najvećeg svjetskog dobavljača, pao je na sa 22 posto na 16 posto.

Egipat otkazao kupovinu aviona iz Rusije

“To je zato što će Rusija dati prioritet opskrbi svojih oružanih snaga, a potražnja iz drugih država ostat će niska zbog trgovinskih sankcija Rusiji i sve većeg pritiska SAD-a i njegovih saveznika da ne kupuju rusko oružje.”

Naprimjer, Egipat, jedan od najvećih kupaca Rusije, otkazao je veliku narudžbu borbenih aviona 2022. godine, vjerovatno zbog američkog pritiska, tvrdi SIPRI.

Slično Evropi, istočna Azija – još jedna regija s visokom geopolitičkom napetošći – zabilježila je nagli porast uvoza oružja.

Najveći porast u regiji zabilježili su američki saveznici, Južna Koreja i Japan sa 61 posto, odnosno 171 posto.

Kineski uvoz također je porastao za 4,1 posto, a većina oružja stigla je iz Rusije.

Izvor: Al Jazeera