‘Prisilno premještanje’: Rusija odvela siročad iz Ukrajine

Ruska invazija na Ukrajinu imala je ‘poražavajuće’ posljedice za djecu u rezidencijalnim ustanovama, a hiljade njih je prebačeno na okupirana područja ili u Rusiju, navodi Human Rights Watch.

Grupa za ljudska prava kaže da je 100 institucija, u kojima je smješteno više od 32.000 djece, sada na teritorijima pod ruskom okupacijom (Edgar Su/Reuters)

Ruska invazija na Ukrajinu imala je “poražavajuće” posljedice za djecu u rezidencijalnim ustanovama, a hiljade njih je prebačeno na okupirana područja ili u Rusiju, navodi Human Rights Watch (HRW).

U izvještaju objavljenom u ponedjeljak, posmatračko tijelo, također, navodi da je rat istaknuo hitnu potrebu za reformom u Ukrajini, koja je prije invazije imala više od 105.000 djece u ustanovama, što je najveći broj u Evropi nakon Rusije.

“Ovaj brutalni rat jasno je pokazao potrebu okončanja opasnosti s kojima su se suočila djeca koja su bila institucionalizirana”, rekao je Bill Van Esveld, pomoćnik direktora za prava djece u organizaciji sa sjedištem u New Yorku.

“Vraćanje djece koju su nezakonito odvele ruske snage trebao bi biti međunarodni prioritet”, dodao je.

Hiljade djece prebačene su u Rusiju ili na okupirana područja, navodi se u izvještaju.

‘Djeca se iznova institucionaliziraju’

“HRW je dokumentirao rusko prisilno premještanje djece iz ukrajinskih rezidencijalnih ustanova. Međudržavno posvajanje je zabranjeno tokom oružanog sukoba; prisilno premještanje civila s okupiranog područja je ratni zločin.”

Dodano je da se 100 ustanova, u kojima je prije 2022. godine bilo smješteno više od 32.000 djece, sada nalazi na teritoriju pod ruskom okupacijom.

Prema izvještaju HRW-a, Ukrajina je pokušavala reformirati sistem više od dva desetljeća, ali broj dječijih ustanova samo je rastao – sa 663 u 2015. na 727 u 2022. godini.

Mnogo će više djece ostati siročad ili će biti odvojena od svojih roditelja kao posljedica rata.

“Djeca se iznova institucionaliziraju, uključujući djecu čiji su roditelji poginuli ili ranjeni, kao i onu čiji su roditelji doživjeli mentalne krize zbog rata”, rekao je nadzornik.

U septembru su Ujedinjeni narodi raspravljali o navodima da su ruske snage poslale ukrajinsku djecu u Rusiju na posvajanje, u okviru opsežnijeg programa prisilnog preseljenja i deportacije.

Provjere i ‘brojna kršenja ljudskih prava

Ilze Brands Kehris, pomoćnica generalnog sekretara UN-a za ljudska prava, rekla je na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a da ruske snage, također, vode operacije “filtracije” u kojima se Ukrajinci na okupiranim teritorijima suočavaju sa sistemskim sigurnosnim provjerama, koje su uključivale “brojna” kršenja ljudskih prava .

“Bilo je vjerodostojnih navoda o prisilnom premještanju djece bez pratnje na teritorije pod ruskom okupacijom ili u samu Rusku Federaciju”, kazala je Kehris.

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja u to je vrijeme odbacio te optužbe, nazivajući ih “neutemeljenima”, i optužio Zapad da pokušava okaljati njegovu zemlju.

Nebenzja je rekao da je ono što je označeno kao “filtracija” jednostavno registracija ljudi koji dolaze u Rusiju.

“Koliko možemo procijeniti, slični se postupci primjenjuju u Poljskoj i drugim zemljama Evropske unije prema ukrajinskim izbjeglicama”, kazao je on Vijeću sigurnosti UN-a u septembru.

Dodao je da je više od 3,7 miliona Ukrajinaca, uključujući 600.000 djece, otišlo u Rusiju ili u separatistička područja pod ruskom kontrolom u istočnoj Ukrajini, ali se “ne drže u zatvorima”.

Dvogodišnji dječak u podrumu osam sedmica

U izvještaju na 55 stranica istaknuti su i drugi problemi, uključujući mentalne traume prognane djece te zanemarivanje i neadekvatnu pomoć zbog nedostatka njegovatelja.

“Mnoga djeca u ustanovama morala su se sedmicama skrivati od bombardiranja u podrumima bez struje ili vode, uključujući djecu s teškoćama u razvoju”, navodi se u izvještaju.

“Grupa djece iz ustanove u Mariupolju nije govorila četiri dana nakon što su evakuirani u Lavov u martu 2022. godine”

Dvogodišnji dječak iz ustanove za djecu s teškoćama u razvoju u gradu Kropivnitskiju “bio je u podrumu osam sedmica”, a kada je evakuiran “smrdio je na zemlju”, rekla je njegovateljica u Lavovu za HRW.

Nadzorno tijelo je, također, navelo da su hiljade djece iz institucija raseljene u inostranstvo, a neka se vode kao nestala.

Izvor: Al Jazeera