Lukašenko u Teheranu: Iran i Bjelorusija potpisali sporazum o saradnji

Dvojica predsjednika potpisala su osam sporazuma o trgovini, rudarstvu i saobraćaju.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi rukuje se s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom nakon zajedničke konferencije za novinare u Teheranu 13. marta 2023. [Reuters]

Iran i Bjelorusija potpisali su dokument o saradnji tokom posjete predsjednika Aleksandra Lukašenka Teheranu.

Lukašenko je u iransku prijestolnicu stigao kasno u nedjelju, a u ponedjeljak ga je službeno primio iranski predsjednik Ebrahim Raisi. Posjeta dolazi u trenutku kada dvije zemlje obilježavaju 30 godina službenih diplomatskih odnosa.

Nakon razgovora dvojice predsjednika i njihovih delegacija potpisano je osam sporazuma, među kojima su i sporazumi o trgovini, rudarstvu i saobraćaju.

“Danas smo postigli dogovor o širokoj saradnji između Irana i Bjelorusije”, rekao je Raisi tokom zajedničke konferencije s Lukašenkom.

“Ova sveobuhvatna mapa puta između Irana i Bjelorusije ocrtava političke i ekonomske uslove i obuhvata sva područja interesa između dvije zemlje.”

Iranski predsjednik također je rekao da je Teheran sankcije Sjedinjenih Američkih Država i Zapada pretvorio u prilike za sebe i da je spreman podijeliti svoja iskustva u suočavanju sa sankcijama s “prijateljskom” Bjelorusijom. Obje zemlje protive se “unilateralizmu”, rekao je Raisi.

Lukašenko: Sankcije su prilika

Lukašenko se sastao i s iranskim vrhovnim vođom Alijem Hoseinijem Khameneijem.

“Zemlje koje su sankcionirane od strane SAD-a moraju raditi zajedno i formirati zajednički kolektiv kako bi pobijedile sankcije, a mi vjerujemo da je to izvodivo”, rekao je Khamenei Lukašenku.

Lukašenko, blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je da se sankcije mogu pretvoriti u priliku i dodao da se raduje proširenju ekonomskih odnosa s Iranom.

“I Iran i Bjelorusija žele vidjeti pravedan, multipolarni svijet”, rekao je Lukašenko. “Dvije zemlje u potpunosti vjeruju jedna drugoj i njihove dvije nacije također podržavaju jačanje odnosa.”

Predsjednici tokom konferencije nisu govorili o Rusiji, koju obojica smatraju bliskim saveznikom, posebno nakon rata u Ukrajini.

I Bjelorusija i Iran su na meti zapadnih sankcija, a Teheran je pod optužbama za slanje naoružanih bespilotnih letjelica Rusiji za korištenje u ratu protiv Ukrajine, što Teheran negira.

Bjelorusijom već 30 godina vlada Lukašenko. Organizacije za ljudska prava optužuju ga za gušenje ljudskih prava.

Izvor: Agencije