Komisija: UN, sirijska vlada i drugi krivi za kašnjenje pomoći nakon zemljotresa

Bili smo svjedoci velikog neuspjeha vlade i međunarodne zajednice, uključujući UN, da brzo usmjere spasonosnu pomoć Sirijcima kada im je bila potrebna, tvrdi predsjednik komisije UN-a.

Istražna komisija Ujedinjenih nacija poziva na posebnu istragu (Ali Haj Suleiman/Al Jazeera)

Istražna komisija Ujedinjenih nacija saopćila je da su Ujedinjene nacije, sirijska vlada i drugi akteri odgovorni za kašnjenje hitne pomoći Sirijcima nakon prošlomjesečnog zemljotresa, opisujući kašnjenja kao ”šokantna” i pozivajući na posebnu istragu.

Uključene strane također nisu uspjele da se dogovore o pauzi u neprijateljstvima i da omoguće pomoć za spašavanje života bilo kojim dostupnim putem, zbog čega se Sirijci osjećaju ”napuštenim i zanemarenim od onih koji bi trebalo da ih štite u teškim vremenima”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

”Iako je bilo mnogo djela herojstva usred stradanja, također smo bili svjedoci velikog neuspjeha vlade i međunarodne zajednice, uključujući Ujedinjene nacije, da brzo usmjere spasonosnu pomoć Sirijcima kada im je bila potrebna”, rekao je predsjednik komisije UN-a Paulo Pinheiro.

Čekanje dozvole

”Sirijsko stanovništvo ima pravo na istinu – zašto su bili tako tretirani”, naveo je Pinheiro.

O kašnjenju pomoći UN-a, Hanny Megalli, članica te tročlane komisije, rekla je da se u hitnim slučajevima ”ne čeka dozvola da reagujete”.

Glasnogovornik Humanitarne kancelarije UN-a rekao je da je 720 kamiona sa pomoći do sada stiglo u sjeverozapadnu Siriju koristeći tri granična prelaza i potvrdio da nije poslata ”teška oprema”, rekavši da je to vrsta pomoći koju mogu pružiti samo nacionalne vlasti.

Sirijska vlada navodi da bi humanitarna pomoć trebalo da ide preko teritorije pod njenom kontrolom, iako su isporuke na sjeverozapadu dozvoljene preko granice iz susjedne Turske, prema sporazumu Vijeća sigurnosti UN-a, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada