Kijev kritizirao stav Rusije o produženju sporazuma o žitu za 60 dana

Zamjenik ukrajinskog premijera rekao je da je stav Rusije da produži ugovor o crnomorskom žitu samo za 60 dana u suprotnosti s dokumentom koji su potpisali Turska i UN.

Sporazum o izvozu žita između Rusije i Ukrajine, sklopljen je uz posredovanje UN-a i Turske prošlog jula (Reuters)

Zamjenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov rekao je da je stav Rusije da produži ugovor o sigrnom izvozu žita iz ukrajinskih crnomorskih luka, ali samo za 60 dana u suprotnosti s dokumentom koji su potpisali Turska i Ujedinjene nacije.

“Sporazum… uključuje najmanje 120 dana produženja, zato je stav Rusije da produži ugovor samo za 60 dana u suprotnosti s dokumentom koji su potpisale Turska i UN”, objavio je Kubrakov na Twitteru.

“Čekamo zvanični stav Turske i UN-a, koji su garanti ove inicijative”, dodao je.

Dogovor Rusije

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinjin saopćio je da su Rusija i Ujedinjene nacije dogovorili produženje ukrajinskog sporazuma o žitu za 60 dana nakon pregovora u Ženevi, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA.

“Naša ruska međuresorna delegacija upravo je završila još jedan krug razgovora s predstavnicima UN-a”, rekao je Veršinjin na press konferenciji.

Dodao je da se Moskva suglasila da se produži trenutni sporazum o žitu, koji traje do 18. marta, za dodatnih 60 dana.

“Ali samo na 60 dana. Svaka daljnja politika u vezi s žitaricama ovisit će o stvarnom, na temelju ne onoga što je rečeno, već onoga što je učinjeno, napretku u normalizaciji našeg poljoprivrednog izvoza, uključujući bankovna plaćanja, transportnu logistiku, osiguranje, odmrzavanje financijske aktivnosti i nastavak opskrbe amonijakom kroz naftovod Tolyatti-Odessa”, rekao je Veršinjin.

Sporazum o izvozu žita između Rusije i Ukrajine, sklopljen uz posredovanje UN-a i Turske prošlog jula, imao je za cilj spriječiti globalnu prehrambenu krizu dopuštanjem sigurnog izvoza žita iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su blokirale ruske snage.

Izvor: Agencije