Italija krivi grupu Wagner za sve više migranata iz Afrike

Italijanska vlada optužila je rusku plaćeničku grupu da stoji iza sve većeg broja brodova s migrantima koji pokušavaju preći Sredozemno more, u sklopu strategije Moskve da se osveti zemljama koje podržavaju Ukrajinu.

Snage Wagnera optužene su za djelovanje u nekoliko afričkih zemalja (Reuters)

Italijanska vlada je optužila rusku plaćeničku grupu Wagner da stoji iza sve većeg broja brodova s migrantima koji pokušavaju preći Sredozemno more, u sklopu strategije Moskve da se osveti zemljama koje podržavaju Ukrajinu.

“Mislim da sada sa sigurnošću možemo reći da je eksponencijalni rast migrantskog fenomena s afričkih obala, ne beznačajnih razmjera, dio jasne strategije hibridnog rata koju primjenjuje jedinica Wagner, koristeći svoj značaj u nekim afričkim zemljama”, saopćio je ministar odbrane Guido Crosetto, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Približno 20.000 osoba dosad je ove godine stiglo u Italiju, u poređenju sa 6.100 u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci ministarstva unutrašnjih poslova, dok problem migracije pojačava pritisak na desničarsku vladu.

Snage Wagnera optužene su za djelovanje u nekoliko afričkih zemalja, uključujući Libiju, Mali i Srednjoafričku Republiku.

Poziv NATO-u

Crosetto, viši dužnosnik desničarske stranke Italijanska braća premijerke Georgije Meloni, pozvao je saveznike u NATO-u da pomognu Italiji u nošenju s porastom migrantskih dolazaka.

“Atlantski savez će biti snažniji ako podijelimo zajednički teret, no postoji opasnost od pucanja ako se zemlje koje su najizloženije odmazdi ostave same”, rekao je.

Meloni, koja ima strog stav prema ilegalnim migracijama, našla se prošlog mjeseca na udaru žestokih kritika nakon brodoloma blizu južne regije Kalabrije u kojem je stradalo 79 osoba.

U nedjelju se nakon isplovljavanja iz Libije prevrnuo brod, a humanitarna organizacija Alarm Phone optužila je Italiju da nije poslala obalnu stražu uprkos tome što je u subotu upozorena da je brod u nevolji.

Izvor: Agencije