Američka administracija odobrila sporni naftni projekt na Aljasci

Aktivisti za zaštitu okoliša obrušili su se na američkog predsjednika Bidena i poručili mu da se mora odlučiti je li ili nije za borbu protiv klimatskih promjena.

Administracija predsjednika Joea Bidena odobrila je bušenja nafte i plina na Aljasci usprkos snažnom protivljenju aktivista (Reuters)

Administracija predsjednika Joea Bidena odobrila je smanjenu verziju sedam milijardi dolara vrijednog projekta bušenja nafte i plina na Aljasci kompanije ConocoPhillips, saopćilo je ministarstvo za javna zemljišta i nacionalne parkove.

Odluka je donesena usprkos snažnom protivljenju otvaranju tri nove bušotine na sjeverozapadu Aljaske, uz obrazloženje da je u suprotnosti Bidenovom javnom zalaganju za borbu protiv klimatskih promjena i tranziciju prema čistoj energiji.

Sudbinu projekta pomno su pratili dužnosnici Aljaske, naftna i plinska industrija te organizacije za zaštitu okoliša dok je Biden tražio ravnotežu između dekarbonizacije američke ekonomije i sve većih zahtjeva za povećanjem domaće proizvodnje energenata kako bi cijena ostala niska, piše Reuters a prenosi Hina.

Ministarstvo je saopćilo da je opseg projekta smanjen za 40 posto.

Reducirana verzija

ConocoPhillips i dužnosnici Aljaske su prihvatili reduciranu verziju projekta koja će, kako tvrde, smanjiti negativni utjecaj na okoliš, posebno na staništa polarnih medvjeda i žutokljunog gnjurca.

Odluka je donesena netom nakon što je Bidenova administracija najavila nove mjere zaštite kopna i vodenih površina na Aljasci.

Aktivisti za zaštitu okoliša obrušili su se na Bidena i poručili mu da se mora odlučiti je li ili nije za borbu protiv klimatskih promjena.

“Podržavati razvoj čiste energije je besmisleno ako ćemo korporacijama i dalje dozvoljavati da pljačkaju i zagađuju kako žele”, rekla je Wenonah Hauter iz organizacije za zaštitu okoliša “Food & Water Watch”.

Izvor: Agencije