Moldavija: Policija uhapsila članove proruske grupe

U koloni je više hiljada ljudi, koje vode poslanici iz opozicione partije Šor zahtijevajući od vlade da plati račune za grijanje i struju, kao i ostavku predsjednice Sandu i kabineta ministara.

Demonstranti su uzvikivali ''Dole diktatura'', kao i "Dole predsjednica Maja Sandu'' (Reuters)

Moldavska policija je u nedjelju saopćila da je nekoliko sati prije protuvladinog protesta uhapsila članove grupe “pod kontrolom Moskve” kojoj je cilj destabilizacija te malene države bivšeg SSSR-a.

Nakon što je u subotu navečer policija izvršila pretres, privedeno je 25 muškaraca od kojih su nakon ispitivanja sedmorica zadržana u pritvoru, rekao je načelnik policije Viorel Cernautean.

Jedan policijski agent se uspio ubaciti u grupu koju vodi moldavski Rus.

Prema Cernauteanu, uhićeni su došli iz Rusije s vrlo preciznim planom, a radi se o akcijama destabilizacije putem antivladinih protesta.

Stranka moldavskog proruskog oligarha Ilhana Shora, koji se nalazi u egzilu u Izraelu, je ponovo mobilizirala svoje pristalice protiv proevropske vlade u Kišinjevu, uslijed velikih napetosti između Moldavije i Rusije, prenosi Hina.

Sukobi s policijom

U centru glavnog grada Kišinjeva danas su izbili sukobi policije i učesnika opozicionog protesta koji pokušavaju da probiju policijsku blokadu na prilazu glavnom gradskom trgu, javlja ruska agencija TASS, prenosi Tanjug.

U koloni je više hiljada ljudi, koje vode poslanici iz opozicione partije Šor zahtijevajući od vlade da plati račune za grijanje i struju, kao i ostavku predsjednice Sandu i kabineta ministara, prenosi RIA Novosti.

Kako navodi agencija, demonstranti su uzvikivali ”Dolje diktatura”, kao i “Dolje predsjednica Maja Sandu”.

U Moldaviji se od prošlog ljeta održavaju masovni protesti.

Rekordna inflacija

Demonstranti optužuju vlasti za nesposobnost da obuzda nagli rast cijena i rekordnu inflaciju od 30 posto.

Prošle godine su takvi skupovi u Kišinjevu okončani sukobima sa policijom koja nije dozvolila demonstrantima ulazak u centar Kišinjeva.

U oktobru je policija rastjerala šatorski kamp koji su organizovali demonstranti između zgrade parlamenta i Predsjedništva.

Moldavska premijerka Natalija Gavrilica podnijela je 10. februara ostavku, samo godinu i po dana od imenovanja.

Izvor: Agencije