Sirijski državni mediji: Tri vojnika ranjena u izraelskom raketiranju

U izraelskom raketnom napadu na grad Masyaf na zapadu Sirije ranjena su tri sirijska vojnika, javili su u nedjelju sirijski državni mediji.

Izraelska vojska je izvela stotine napada na ciljeve u Siriji tokom proteklih godina, ali rijetko preuzima odgovornost i diskutira o takvim operacijama (Reuters)

U izraelskom raketnom napadu na grad Masyaf na zapadu Sirije ranjena su tri sirijska vojnika, javili su u nedjelju sirijski državni mediji.

Zvanična novinska agencija SANA pozivajući se na vojni izvor navela je da su rakete ispaljene u zoru na taj grad u provinciji Hama, prenosi Beta.

Sirijska protuzračna odbrana je oborila nekoliko raketa.

Izvještaja o poginulima nije bilo, a fotografije koje je objavila državna agencija pokazuju da su rakete izgleda pale na poljoprivredno zemljište.

Izrael nije odmah ništa komentirao. Izraelska vojska je izvela stotine napada na ciljeve u Siriji tokom proteklih godina, ali rijetko preuzima odgovornost i diskutira o takvim operacijama.

Napadi u Siriji

Ipak je potvrđeno da su joj meta baze milicija povezanih s Iranom, poput libanskog proiranskog Hezbollaha čiji se pripadnici bore na strani predsjednika Sirije Bashara al-Assada u sirijskom građanskom ratu. Izraelska vojska također cilja isporuke oružja za koje vjeruje da su namijenjeni milicijama.

Masyaf je prethodno napadnut u augustu prošle godine kada je ubijeno petoro ljudi, a dvoje ranjeno.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji navodi da je cilj napada bilo skladište oružja koje pripada iranskoj paramilitarnoj Revolucionarnoj gardi i milicijama koje podržava Iran.

Izraelska vojska je navodno 7. marta napala aerodrom u sirijskom gradu Halepu, te zbog oštećene piste nekoliko dana nije bio u funkciji.

Izvor: Agencije