Pence: Trump će odgovarati pred historijom zbog 6. januara

Bivši američki potpredsjednik Mike Pence je bivšem šefu i predsjedniku Donaldu Trumpu uputio dosad najžešći prijekor, rekavši da će odgovarati pred historijom zbog svoje uloge u napadu na Capitol.

Penceov odnos s Trumpom bio je zamršen otkako su napustili izvršnu vlast (Reuters)

Bivši američki potpredsjednik Mike Pence je svom bivšem šefu i predsjedniku Donaldu Trumpu u subotu uputio dosad najžešći prijekor, rekavši da će odgovarati pred historijom zbog svoje uloge u napadu na američki Capitol 6. januara 2021.

Pence je bio u Capitolu kada su hiljade Trumpovih pristalica provalile u zgradu u pokušaju da spriječi Kongres u potvrđivanju rezultata predsjedničkih izbora 2020. godine, na kojima je Trumpa pobijedio Joe Biden, prenosi Hina.

Pence je kao potpredsjednik imao ustavnu ulogu predsjednika Senata te je predsjedao nad ceremonijalnim procesom odobravanjem glasova izbornog koledža u svrhu odabira novog predsjednika i potpredsjednika.

Trump je tokom opsade Capitola na društvenoj mreži Twitter napisao nekoliko poruka: u jednoj je republikance pozvao na “borbu”, a u drugima je iznosio lažne tvrdnje o izbornoj prevari. Kritizirao je i Pencea što potvrđuje izborni rezultat.

“Predsjednik Trump je bio u krivu”, rekao je Pence okupljenim novinarima i njihovim gostima na svečanoj večeri Gridiron Cluba u Washingtonu.

“Nisam imao pravo oboriti izbore, a njegove su bezobzirne riječi ugrozile moju porodicu i sve u Capitolu tog dana i znam da će Donald Trump odgovarati pred historijom”, dodao je.

Pencea, koji razmatra kandidaturu za nominaciju Republikanske strane za predsjedničke izbore 2024, tokom napada je na sigurno sklonila policija.

Žestoke kritike

Rijetko se osvrtao na 6. januar u mjesecima nakon incidenta, no zatim je češće počeo iznositi kritike na račun izgrednika i tadašnjih postupaka svog bivšeg šefa.

Oštro je kritizirao Trumpove nastupe u nedavnim medijskim intervjuima, a u memoarima objavljenima u novembru je Trumpa optužio da mu je ugrozio porodicu.

Ipak, Penceovi su komentari u subotu dosad bili najžešći.

“To što se toga dana dogodilo je sramota. Prikazivati to bilo kako drugačije je uvreda prema pristojnosti. I dokle god sam ja živ, nikad neću umanjiti pretrpljene ozljede, izgubljene živote ili junaštvo policije tog tragičnog dana”, kazao je Pence.

Penceov odnos s Trumpom bio je zamršen otkako su napustili izvršnu vlast. Kritizirao je ponašanje bivšeg predsjednika, no suzdržavao se od žešćih prijekora.

Također je odbio saradnju s odborom Zastupničkog doma koji je istraživao napad na Capitol, opisavši rad tog tijela, kojeg su uglavnom činili demokrati, kao pristran.

Komentari bivšeg potpredsjednika u subotu ukazuju na to da je spreman snažnije se distancirati od Trumpa dok se zagrijava kampanja za predsjedničke izbore 2024, čak i ako to znači gubitak miliona glasova republikanaca, koji su i dalje odani bivšem predsjedniku.

Izvor: Agencije