Izraelske snage ubile tri Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali

Izraelska vojska kaže da su ‘naoružani napadači otvorili vatru’ na vojni položaj zapadno od Nablusa, a da su njihovi vojnici odgovorili ‘živom paljbom’.

"Tri naoružana napadača neutralizirana su tokom razmjene vatre, a dodatni naoružani napadač predao se snagama", rekla je izraelska vojska (Reuters)

Izraelska vojska kaže da su njene snage pucale i ubile trojicu Palestinaca koji su otvorili vatru na vojnike na okupiranoj Zapadnoj obali, što je najnovije krvoproliće u jednogodišnjem valu nasilja u regiji.

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo je da su muškarci ubijeni u nedjelju u izraelskoj vatri u blizini grada Nablusa i identificiralo ih kao Jihad Mohammed al-Shami, 24, Uday Othman al-Shami, 22 i Mohammed Raed Dabeek, 18.

Izraelska vojska je rekla da su “naoružani napadači otvorili vatru” na vojni položaj blizu raskrsnice Jit zapadno od Nablusa, a vojnici su odgovorili “trenutnom paljbom”.

Nema povrijeđenih izraelskih vojnika

“Tri naoružana napadača neutralizirana su tokom razmjene vatre, a dodatni naoružani napadač predao se snagama”, rekla je vojska u saopćenju, ističući da nitko od izraelskih vojnika nije ranjen.

Vojnici, pripadnici elitne pješadijske izviđačke jedinice Golani, zaplijenili su tri puške M-16 i pištolj koji su koristili Palestinci, saopćila je vojska.

Brigada mučenika Al-Aqse, oružani ogranak stranke Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, preuzela je odgovornost za ubijene muškarce identificirajući ih kao svoje članove.

Izvor: Al Jazeera i agencije