Iran potvrdio smrtnu kaznu za švedsko-iranskog disidenta

Habib Šab je u Iranu od oktobra 2020. kada je nestao za vrijeme posjeta Turskoj i suđeno mu je u Teheranu, koji ne priznaje dvojno državljanstvo.

Iransko pravosuđe u nedjelju je potvrdilo smrtnu kaznu švedsko-iranskom disidentu za "terorizam" (AP)

Iransko pravosuđe u nedjelju je potvrdilo smrtnu kaznu švedsko-iranskom disidentu za “terorizam”, dvije godine od njegova nestanka na aerodromu u Turskoj, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici Mizan Online, javlja Hina.

Habib Šab je u Iranu od oktobra 2020. kada je nestao za vrijeme posjeta Turskoj i suđeno mu je u Teheranu, koji ne priznaje dvojno državljanstvo.

Proglašen je krivim za korupciju i za osnivanje pobunjeničke skupine te je osuđen na smrt 6. decembru. U nedjelju je objavljeno da je iranski Vrhovni sud potvrdio presudu.

Mizan Online objavio je da je Vrhovni sud potvrdio smrtnu kaznu Habibu Faradžolahu Šabu zbog “formiranja i vodstva pobunjeničke grupe pod nazivom Harakat al-Nidal te za osmišljavanje i izvođenje brojnih terorističkih operacija u pokrajini Khuzestan”.

Smrtne kazne

Iran je grupu Harakat al-Nidal optužio za “saradnju s ostalim terorističkim skupinama”, uključivo i suradnju u napadu 2018. na vojnu paradu u Ahvazu u jugozapadnoj regiji Khuzestanu, u kojem je, po podacima vlasti, ubijeno 25 i ranjeno gotovo 250 ljudi.

Šab je zadnji u nizu osuđenih na smrt u Iranu.

Prošle je sedmice sud u Ahvazu na smrt osudio šestoricu muškaraca zbog napada i “izvršenja naređenja svojih evropskih vođa”.

Proglašeni su krivima za “oružane operacije” između 2017. i 2019. u kojima su ubijene četiri osobe, među kojima jedan vojnik i dvojica članova iranske paravojne postrojbe Basidž, stoji u izvještaju.

Pogubljenja ljudi

Islamska Republika Iran svake godine pogubi više ljudi od bilo koje druge nacije uz izuzetak Kine.

Podaci su to raznih grupa za odbranu ljudskih prava, uključujući  i Amnesty Internationala.

Prošli je mjesec iransko pravosuđe usmrtilo kurdskog militanta osuđenog za ubistvo policajca.

Taj su čin osudile grupe za obranu ljudskih prava, uz objašnjenje da ga smatraju političkim zatvorenikom.

Izvor: Agencije