Francuski Senat usvojio reformu penzionog sistema dok plamte novi protesti

Francuski Senat odobrio je vladinu kontroverznu penzionu reformu u prvom čitanju, dok su se masovni protesti protiv tih planova ponovno rasplamsali u velikim gradovima.

Sindikati su pozvali na nove proteste i štrajkove u srijedu (Reuters)

Francuski Senat odobrio je kasno u subotu vladinu kontroverznu penzionu reformu u prvom čitanju, dok su se masovni protesti protiv tih planova ponovno rasplamsali u velikim gradovima kao što su Pariz, Nica i Toulouse.

Ukupno 195 senatora glasalo je za reformu koju je predložila vlada desnog centra predsjednika Emmanuela Macrona kojom se planira postupno podići dob za odlazak u penziju u Francuskoj sa 62 na 64 godine.

Protiv reforme glasalo je 112 senatora, dok je 37 bilo suzdržano.

Ministarstvo unutrašnjih poslova procjenjuje da je 368.000 ljudi protestiralo protiv planova širom zemlje u subotu. Sindikat CGT procijenio je da ih je više od milion. Sindikati su pozvali na nove proteste i štrajkove u srijedu.

Subotnji štrajkovi doveli su do otkazivanja i prekida zračnog i željezničkog prometa.

Osim pomicanja dobi za penzionisanje na 64 godine, Macron također želi ubrzati povećanje razdoblja uplata potrebnog za punu penziju.

Osuda sindikata

Njegova vlada kaže da su nepopularne mjere potrebne kako bi penzioni sistem bio održiv u budućnosti.

Sindikati osuđuju plan, a radnici u rafinerijama nafte, školama, aerodromima, željezničkim sistemima i drugim mjestima zadnjih sedmicama sudjelovali su u štrajkovima.

Trenutačna dob za odlazak u penziju je 62 godine. U praksi, međutim, penzija može početi godinama kasnije jer duže rade oni koji nemaju dovoljno dugi staž da bi stekli pravo na punu penziju.

Sa 67 godina ide se u penziju bez odbitka, bez obzira na to koliko je dugo bila uplaćivana. Vlada želi zadržati to pravilo.

Prema reformama, minimalna mjesečna penzija povećala bi se na gotovo 1.200 eura.

Vlada trenutačno ubrzano provlači zakon kroz parlament, zbog čega je proslijeđen Senatu, gornjem domu parlamenta, bez glasanja o cijeloj reformi u prvom čitanju u donjem domu.

Sljedeće sedmice komisije oba doma parlamenta trebala bi izraditi kompromisni prijedlog koji će potom morati odobriti oba doma.

Macronova vlada nema apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini i oslanja se na konzervativne republikance da podrže planove.

U subotu su sindikalni predstavnici iznijeli ideju o referendumu. “Ako je toliko siguran, sve što predsjednik treba učiniti je pitati ljude”, rekao je Philippe Martinez iz sindikata CGT.

Ankete pokazuju da se velika većina zemlje protivi reformi.

Izvor: Agencije