Zabranjen TikTok na službenim telefonima članova belgijske vlade

Kineska društvena mreža bit će zabranjena najmanje šest mjeseci na uređajima čiji je vlasnik ili ih koristi belgijska federalna vlada, navodi se na stranici premijera De Crooa.

Kritičari TikToka zastupaju stav da bi ova aplikacija mogla biti korištena za špijuniranje (Ilustracija) (EPA)

Belgija je zabranila korištenje društvene mreže TikTok na službenim telefonima zaposlenih u vladi, a razlozi su cyber sigurnost, privatnost i dezinformacije, saopštio je danas premijer te zemlje Alexander de Croo, prenosi Beta.

Slično su nedavno postupile vlade drugih evropskih država i SAD.

Kineska društvena mreža bit će zabranjena najmanje šest mjeseci na uređajima čiji je vlasnik ili ih koristi belgijska federalna vlada, navodi se na stranici premijera De Crooa.

Belgijski premijer u saopštenju se poziva na “novi geostrateški kontekst u kojem su se uticaji i međusobna špijunaža država preselili u digitalni svijet”.

De Croo je saopštio da se zabrana zasniva na upozorenjima državne službe za cyber sigurnost prema kojima TikTok aplikacija može da prikuplja podatke korisnika i utiče na algoritme kako bi manipulisala sadržajem i izborom vijesti koje se korisniku prikazuju u newsfeedu.

ByteDance demantuje navode

TikTok za sada nema komentar na ova dešavanja. Kompanija u vlasništvu kineskog ByteDancea, uporno tvrdi da ne šalje podatke svojih korisnika vladi u Pekingu i da se podaci ne pohranjuju u Kini.

Ove sedmice TikTok je uveo nove mjere kako bi se otklonile bojazni u vezi sa zaštitom podataka korisnika iz Evrope.

Međutim, tri glavne institucije Evropske unije i ministarstvo odbrane Danske već su naložili svojim zaposlenima da uklone TikTok aplikaciju sa službenih uređaja. Slične zabrane su već na snazi u Kanadi i SAD.

Natezanje oko TikToka dio je globalnog rivalstva Kine i Zapada na čelu sa SAD oko tehnološke i ekonomske nadmoći.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada