Video: Evakuacije zbog poplava u australskom Queenslandu

Australska policija pozvala je stanovnike sjevernog grada Burketowna u državi Queensland na evakuaciju zbog teških poplava u regiji, nakon višednevnih obilnih padalina.

Poplava u Burketownu, u zaljevu Carpentaria, najgora je dosad, s nivoima rijeka koje su premašile nivo poplave od 6,78 metara izmjerenu u martu 2011. (Screenshot)

Australska policija pozvala je stanovnike sjevernog grada Burketowna u državi Queensland na evakuaciju zbog teških poplava u regiji, nakon višednevnih obilnih padavina.

Poplava u Burketownu, u zaljevu Carpentaria, najgora je dosad, s nivoima rijeka koje su premašile nivo poplave od 6,78 metara izmjerenu u martu 2011, prema Uredu za meteorologiju australske vlade, prenosi Hina.

Zajednica u sjeverozapadnom Queenslandu nema struje, a gradski kanalizacijski sistemi su ugroženi, izvijestila je televizija ABC navodeći saopćenje policije Queenslanda.

“Nije sigurno ostati”, stoji u saopćenju.

Evakuacija građana

Gotovo polovina od 150 stanovnika zabačenog grada već je prebačeno na sigurno, prema izvještaju, a pogođena su i druga područja.

Poplave su uslijedile nakon što je na tom području palo do 65 milimetara oborina u 48 sati do subote ujutro.

Dodatni pljuskovi i grmljavinska nevremena predviđaju se za subotu, iako je kiša općenito prestala padati u tom području, objavila je meteorološka agencija.

Izvor: Agencije