Novi njemački zakon o oružju predvidjet će psihološki test za vlasnike

Berlin priprema novi zakon o strožoj kontroli oružja, kojim će biti predviđeno da potencijalni vlasnici budu podvrgnuti testu psihološke podobnosti, kaže njemačka ministrica unutrašnjih poslova.

U pucnjavi u vjerskom centru Jehovinih svjedoka u Hamburgu u četvrtak uvečer je poginulo osam ljudi, dok su neki teško ranjeni, saopštila je policija (Reuters)

Berlin priprema novi zakon o strožoj kontroli oružja, kojim će biti predviđeno da potencijalni vlasnici budu podvrgnuti testu psihološke podobnosti, izjavila je u petak njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser, nakon smrtonosne pucnjave u sali Jehovinih svjedoka u Hamburgu.

Ona je napomenula da je val pucnjave u posljednje vrijeme ukazao na potrebu za novim zakonom, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Njemačka policija saopštila je u četvrtak da je u pucnjavi u vjerskom centru Jehovinih svjedoka u Hamburgu u četvrtak uvečer poginulo osam ljudi, dok su neki teško ranjeni.

Dozvola za oružje

Nakon toga, naoružani napadač, koji je ubio sedam osoba, izvršio je samoubistvo ispred pomenutog centra, rekao je u petak hamburški senator za unutrašnje poslove Andy Grote.

Brza policijska reakcija spriječila je da dođe do još veće tragedije, rekao je Grote, dodajući da je napadač djelovao samostalno, prenio je Reuters.

Njemački državni tužilac je naveo da je napadač bio njemački državljanin i da je imao dozvolu za nošenje pištolja.

Među žrtvama su četiri muškarca, dvije žene i nerođeno dijete staro sedam mjeseci.

Izvor: Agencije