Bitka za Bahmut: Ukrajinska vojska odbija napade velikih razmjera, vođa Wagnera očekuje kontranapad

Wagnerove snage, koje se oslanjaju na podršku ruske vojske, do sada nisu uspjele opkoliti Bahmut u potpunosti, jer je i dalje otvoren put za snabdijevanje ukrajinskih snaga na zapadu grada.

Ukrajinska rafalna paljba iz lansera raketa Grad prema položajima ruskih snaga u Donjecku (Anadolija)

Jevgenij Prigožin, komandant ruske privatne vojne grupe Wagner, otkrio je nove podatke u vezi s bitkom koja se vodi u gradu Bahmutu u Donjeckoj provinciji (istočna Ukrajina). S druge strane, ukrajinska vojska govori da je odbila napad velikih razmjera na ovom frontu gdje bjesne borbe.

Prigožin je rekao, u izjavama objavljenim na društvenim mrežama, da se ukrajinske snage spremaju za kontranapad u Bahmutu nakon što su borci Wagnera prije dva dana preuzeli kontrolu nad istočnim dijelom grada. Također je dodao da će učiniti sve što je u njihovoj moći da spriječe ukrajinski kontranapad.

Prigožin je također izjavio da je njegova grupa otvorila centre za regrutaciju u 42 ruska grada za borbu u Ukrajini. Istovremeno, pohvalio je rusku vladu za povećanje proizvodnje municije, ali je ipak izrazio zabrinutost zbog nedostatka zaliha za njegove borce i cijelu rusku vojsku.

Izjave komandanta Wagnera stižu nedugo nakon što je “ova milicija” objavila da je ojačala svoje položaje u Bahmutu i da je vodila žestoke borbe sa ukrajinskim snagama na područjima na kojima je preuzela kontrolu u istočnom dijelu grada.

Ruska novinska agencija FAN objavila je video-snimak za koji kaže da prikazuje militante Wagner grupe kako obilaze naselje Zabakhmutka, istočni dio Bahmuta, gdje su prije tri dana preuzeli kontrolu. Na snimku se vide uništeni ukrajinski tenkovi i vozila, kao i američki oklopni transporter M113 uništen u borbama.

Komandant ove specijalne ruske vojne grupe na terenu rekao je da su ukrajinske snage, prema njegovim riječima, pretvorile zgrade i ulice u naselju u odbrambene položaje.

Jevgenij Prigožin, vođa i osnivač ove milicije, objavio je prije nekoliko dana da su njegove snage, koje se bore odvojeno od ruske regularne vojske, preuzele punu kontrolu nad područjima na istočnoj obali rijeke Bahmutka, koja dijeli grad Bahmut na gotovo dva dijela.

Masovni napadi

Sa svoje strane, Serhij Čerevatij, glasnogovornik ukrajinskih snaga na istoku zemlje, rekao je u petak da ruske snage nastavljaju pokušaje da pokrenu napade prema centru Bahmuta, i u okolnom području, napominjući da su odbili više od 102 napada u posljednja 24 sata.

Wagnerove snage, koje se oslanjaju na podršku ruske vojske, do sada nisu uspjele opkoliti Bahmut u potpunosti, jer je i dalje otvoren put za snabdijevanje ukrajinskih snaga na zapadu grada. Ukrajinsko rukovodstvo je prije nekoliko dana odlučilo da nastavi borbe u Bahmutu u sklopu strategije iscrpljivanja ruskih snaga dok ne nastupi trenutak za proljetnu ofanzivu za koju se Kijev sprema.

Što se tiče drugih dešavanja na terenu, ukrajinski Generalštab je saopćio da ruske snage nisu uspjele izvesti napade na gradove Avdijevku i Šahtjor u centralnom Donjecku. U isto vrijeme, pokušavaju ojačati svoje položaje u oblastima Liman na sjeveru regije i u Kupjansku, na istoku provincije Harkov (sjeveroistok), a obje strane nastavljaju granatiranje Zaporožja i Hersona (jug).

Generalštab je dodao da su njegove snage izvele 13 napada, u kojima je gađano šest položaja na kojima su stacionirane ruske snage i na skladišta municije.

S druge strane, rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je u petak kako su njegove snage u posljednja 24 sata eliminirale više od 120 ukrajinskih vojnika na osovini Donjeck.

Portparol ovog ministarstva Igor Konašenkov rekao je da su zračne snage  u provinciji Harkov oborile nekoliko aviona koji pripadaju ukrajinskim zračnim snagama.

U pokrajini Zaporožje (jugoistok), proruske vlasti su saopćile da je ukrajinska artiljerija gađala grad Energodar, gdje se nalazi nuklearna elektrana, dok je ukrajinska vojna administracija objavila da su u ruskim raketnim napadima gađani osjetljivi infrastrukturni objekti u pokrajini.

Kijev je prije dva dana izjavio da je prestala isporuka električne energije nuklearnoj elektrani nakon ruskih raketnih udara, koji su obuhvatili velika područja Ukrajine, uključujući Zaporožje. Vlasti su kasnije potvrdile da je ponovno uspostavljeno snabdijevanje elektrane električnom energijom.

U Hersonu (jug), Natalija Gumenjuk, glasnogovornica ukrajinske Južne operativne komande, izjavila je da je ukrajinska vojska prije nekoliko dana uništila sedam ruskih čamaca koji su trebali biti korišteni za dolazak do ostrva pod kontrolom ukrajinskih snaga u rijeci Dnjepar, napominjući da je poginulo oko 20 ruskih vojnika koji su bili na plovilima.

Nakon vala bombardiranja

U tom kontekstu, Sergej Popko, šef ukrajinske vojne administracije u Kijevu, objavio je juče da je većina snabdijevanja električnom energijom i vodom u glavnom gradu ponovno uspostavljena, koje je prekinuto nakon ruskih raketnih udara.

Vlasti su prije dva dana objavile da su stotine hiljada stanovnika Kijeva i drugih područja pogođenih ruskim napadima, u kojima su korištene balističke rakete i dronovi, ostali bez snabdijevanja električnom energijom, vodom i grijanjem.

Ukrajinska vojska je potvrdila da je oborila 34 od 95 raketa koje su ruske snage ispalile u četvrtak, ali pojasnila kako nije bilo moguće presresti i šest ruskih hipersoničnih raketa Kinžal koje su lansirane u jednom napadu.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici osudili su posljednje ruske napade, koji su najintenzivniji nakon sličnih napada sredinom februara. Moskva je izjavila da je to odgovor na, kako opisuje, teroristički napad koji se nedavno dogodio u pograničnoj regiji Brjanska.

Izvor: Al Jazeera i agencije